Financiar

#salarii #pensii #financiar #romania #sanctiuni #ce #comisie europeana

CE aplica procedura de deficit excesiv Romaniei

Consiliul ministrilor de finante din UE (ECOFIN) a anuntat ca va deschide marti procedura de deficit excesiv in cazul Romaniei, la cererea Comisiei Europene, si solicita Guvernului de la Bucuresti "actiuni concrete" pentru redresarea deficitului bugetar si adoptarea reformelor structurale in administratia publica, in sistemul pensiilor si salariilor, precum si la nivel fiscal, avand termen limita pana in 2011. Pe langa Romania, Polonia, Letonia, Lituania si Malta se afla in aceeasi situatie.

Comisia Europeana a cerut Consiliului sa aprobe declansarea procedurii de deficit excesiv in cazul Romaniei, dupa ce, la 13 mai, aceasta a efectuat un raport prin care constata existenta deficitului bugetar peste limita de 3% admisa de UE. Astfel, ministrii de finante UE deschid marti procedura de deficit excesiv si vor cere Guvernului de la Bucuresti sa aplice masuri concrete de redresare, atat pe plan fiscal, cat si la nivel administartiv si economic, potrivit NewsIn.

CE solicita adoptarea masurilor fiscale prevazute in modificarile la bugetul pe 2009 propuse in aprilie, "in special in sectorul public si al reformei sistemului de pensii", precum si "actiuni suplimentare de corectie" pentru a atinge tinta de deficit de 5,1% din PIB anul acesta, in conformitate cu angajamentele asumate de Romania odata cu imprumutul UE-FMI.

Potrivit ECOFIN, proiectul redactat de Comisia Europeana in iunie, pe baza programului de convergenta, "nu specifica suficient masurile concrete si impactul reducerii salariilor asupra bugetului".

Totodata, ministrii de finante UE au avertizat Romania cu privire la riscurile pe care le-ar aduce inrautatirea situatiei macroeconomice, care "ar putea fi mai rea decat s-a anticipat", adaugand ca "exista riscuri in ceea ce priveste implementarea eficienta a masurilor bugetare in 2009, in special din cauza derapajelor cu salariile bugetarilor, deja observate de la inceputul anului 2009, si a eventualelor presiuni bugetare intr-un an electoral", se arata in documentul CE.

La solicitarea ECOFIN, Romania va trebui sa alcatuiasca un buget-cadru pe termen mediu, un consiliu fiscal independent, sa introduca limite privind revizuirile bugetare in cursul anului si sa restructureze sistemul de salarizare in sectorul bugetar.

La nivel fiscal, CE va cere Guvernului sa imbunatateasca sistemul colectarii de taxe prin reformarea administratiei si largirea bazei de impozitare si accelerarea reformei sistemului de pensii, in special in ce priveste indexarea si varsta de pensionare , pentru a reduce cresterea substantiala a costurilor legate de persoanele in varsta.

La capitolul mediu economic , executivul european cerea "progrese tangibile in implementarea reformelor structurale, in special prin cresterea eficientei administratiei publice", "combaterea muncii la negru" si "cresterea ratei de absorbtie si imbunatatirea utilizarii fondurilor UE".

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea