Financiar

#cartel alfa #impozit #tichete de masa

Cartel Alfa ii cere lui Boc sa nu impoziteze tichetele de masa

"Cartel Alfa" cere premierului, printr-o scrisoare deschisa, sa renunte la decizia de impozitare a tichetelor de masa, afirmand ca altfel Guvernul nu doreste combaterea evaziunii fiscale , deoarece si tichetele de masa si cele cadou actioneaza pentru reducerea evaziunii fiscale, precizeaza Mediafax.

Reprezentantii Confederatiei "Cartel Alfa" sustin, in scrisoare, ca Guvernul are o pozitie "stranie" fata de problema combaterii evaziunii fiscale, implicit asupra tichetelor ca instrument financiar si fiscal.

"Constatam ca Guvernul Romaniei nu este interesat sa stranga mai multi bani la bugetul de stat, ci sa anuleze ceea ce reprezinta un venit sigur si o modalitate clara si eficienta de combatere a evaziunii fiscale in domeniul tranzactiilor comerciale, precum plata pe card", scriu reprezentantii confederatiei sindicale.

In opinia Confederatiei "Cartel Alfa", este de neinteles cum si de ce Guvernul omite faptul ca tichetele de masa reprezinta tranzactii comerciale cu produse alimentare, ori faptul ca tichetele de vacanta reprezinta tranzactii comerciale in turism, care au actionat si actioneaza pentru reducerea evaziunii fiscale.

"Astfel, cu buna stiinta sunt ignorate complet studiile GEA (pentru tichete de vacanta ) sau studiul Anderson (pentru tichete de masa) asupra beneficiilor acestor instrumente in colectarea catre bugetul statului.

Scopul nu pare a fi decat acela de a lua pur si simplu painea de la gura angajatilor din sectorul economic care au avut pana acum norocul sa beneficieze de aceste servicii", se mai arata in scrisoarea deschisa adresata premierului Emil Boc.

Reprezentantii "Cartel Alfa" au precizat ca, daca ideea de a obtine un venit suplimentar la bugetul de stat insemna ca aceste tichete sa fie impozitate exclusiv doar la salariat, ceea ce reprezinta o crestere a fiscalitatii pentru lucratori, faptul ca in proiectul aflat pe masa Executivului si pe care Guvernul se pregatestei sa-l adopte se propune a se plati integral toate taxele sociale si impozitele nu face decat sa transforme tichetele de masa intr-un venit salarial.

In consecinta, ele devin neatractive atat pentru angajatori cat si pentru salariati.

Sindicalistii "Cartel Alfa" il intreba pe premier "care este scopul acestei manevre", in conditiile in care bugetarii nici macar nu beneficiau de tichetele de masa, deci nu se poate invoca reducerea cheltuielilor bugetare.

"Inseamna ca singurul scop ar trebui sa fie, in realitate, cresterea veniturilor la buget.

Dar daca acest lucru se doreste, de ce Guvernul nu a facut o crestere salariala imperativa, de ce Guvernul a blocat cresterea salariului minim", se intreaba sindicalistii "Cartel Alfa" in documentul citat.

Confederatia "Cartel Alfa" il mai intreaba pe premierul Emil Boc de ce crede Guvernul ca astfel angajatorii, "intr-un frenetic entuziasm (demonstrat si pentru fondul de solidaritate Sociala), vor aplica aceste tichete in loc de cresteri salariale ".

Mai mult, Confederatia "Cartel Alfa" constata ca "aberatia" a ajuns politica de varf, aratand ca daca din fondul social al unitatilor se ofera ajutoare sub forma de tichete cadou, se considera in noul proiect fiscal venit salarial, deci se propune sa se plateasca taxe si impozite complete, dar daca se acorda aceeasi valoare sub forma de "cash", atunci se considera valori neimpozabile.

"Constatam ca Guvernul actual militeaza pentru dezvoltarea mecanismelor de amplificare a pietei la negru, deoarece se pare ca se incurajeaza sa se fure cat mai mult.

Avand in vedere cele de mai sus precum si atacul promovat prin decizia impozitarii tichetelor de masa asupra stabilitatii economice si sociale a economiei reale, Confederatia "Cartel Alfa" va solicita, domnule prim ministru, sa renuntati la adoptarea unor decizii de acest gen in Codul Fiscal", se mai arata in scrisoarea sindicalistilor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea