Financiar

#depasire trmen de plata # plata la timp # plata datorii #datorii

Care pot fi consecintele daca nu iti platesti la timp datoria?

Ai avut nevoie de bani si ai apelat la un credit nebancar? Ai ajuns in situatia in care nu mai poti sa iti platesti rata? Care pot fi consecintele daca nu iti platesti la timp datoria? Care sunt solutiile pentru a depasi astfel de momente?

Avand in vedere contextul economic in care ne aflam acum (criza energetica, consecintele pandemiei, razboi), foarte multe persoane au fost destabilizate din punct de vedere financiar.

Din cauza inflatiei a scazut puterea de cumparare a oamenilor, cineva si-a pierdut jobul, au crescut facturile etc. Aceste lucruri au dus la o cerere crescuta pentru imprumuturi nebancare rapide, cu criterii de eligibilitate reduse dar cu costuri imense uneori.

In aceste conditii este foarte important sa cunoastem care sunt diferentele majore

Intre o banca si o Institutie Financiara Nebancara, la ce trebuie sa fim atenti cand accesam un imprumut de la un IFN, care pot fi consecintele daca nu platim datoria si care sunt solutiile in aceste cazuri.

Foarte multe persoane nu cunosc diferenta dintre o banca si IFN

Din pacate, inca foarte multi romani nu cunosc care este diferenta dintre o banca si o Institutie Financiara Nebancara. Lipsa unei educatii financiare bune face ca multi oameni sa ia decizii financiare pripite care ulterior sa ii afecteze in cel mai dur mod.

Costurile unui credit de la o banca sunt, de obicei, mai mici.

Acest lucru se datoreaza unui studiu de bonitate inainte de acordarea creditului (existenta unui loc de munca, istoricul de credit, capacitatea de rambursare, veniturile lunare etc).

La IFN-uri conditiile de acordare a unui credit pana la salariu sunt mai permisive (pot accesa credite inclusiv persoanele cu venituri mici sau fara un loc stabil de munca, persoane cu un istoric de credit negativ etc). Aceste lucruri duc inevitabil la faptul ca si costurile unui asemenea imprumut sunt mult mai mari.

Serviciile IFN-urilor sunt create pentru persoanele care au nevoie de bani rapizi si nu pot sa astepte aprobarea din partea bancii care poate dura si cateva zile, pentru persoanele care nu au acces la banci, persoanele cu venituri mici, persoanele care au nevoie de sume mici de bani etc. In concluzie, IFN-urile pot fi solutii de urgenta in cazul unei necesitati financiare, dar decizia de a apela la un IFN trebuie sa fie una calculata si asumata.

Ce se intampla daca nu platesti la timp creditul

In momentul in care accesam un imprumut, semnam un contract prin care ne obligam ca vom plati ratele la data scadenta. Din acest motiv este foarte important sa citim cu atentie contractul, sa analizam care este costul adevarat al creditului si sa ne asumam faptul ca vom putea face fata acestui imprumut. Institutia creditoare este obligata sa indice care este DAE (dobanda anuala efectiva) a creditului, sa ataseze un grafic de rambursare in care sa vezi exact care este rata lunara si valoarea totala pe care va trebui sa o rambursezi. Adevarat, in viata pot sa apara diverse situatii care sa ne duca la incapacitatea de a face fata datoriei. Care pot fi consecintele in cazul in care nu platesti rata la timp la un imprumut nebancar?

In primul rand IFN-ul poate sa iti aplice dobanzi penalizatoare pentru fiecare zi de intarziere. Acestea pot fi capitalizate la intreaga datorie si rata poate sa iti creasca simtitor.

Poti fi raportat la Biroul de Credit in cazul in care ai intarziat cu mai mult de 30 de zile plata ratei. Odata raportat la Biroul de Credit, o sa iti fie foarte greu sa mai accesezi orice imprumut.

Recuperarea datoriei prin orice mijloace legale, inclusiv proprirea bunurilor din patrimoniul personal.

Se poate ajunge si in situatii in care persoana care nu si-a platit rata sa fie sunata si chiar amenintata de catre recuperatorii de creante (actiune ilegala dar care inca se mai practica)

Ce solutii exista in cazul in care nu poti sa platesti imprumutul nebancar la timp?

Daca nu vrei sa ajungi in situatiile de mai sus, situatii cu consecinte serioase pe termen lung: de exemplu daca esti raportat la Biroul de Credit, timp de 4 ani o sa iti fie foarte greu sa mai accesezi vreun imprumut in conditii normale (s-ar putea ca unele institutii sa iti ofere credit, dar cu dobanzi mult mai mari si in conditii mai stricte), iata ce trebuie sa faci in cazul in care nu mai poti plati rata.

Instiinteaza institutia care te-a creditat despre problema ta privind rambursarea. In acest caz, creditorul poate sa iti ofere cateva solutii cum ar fi o perioada de gratie (amanarea platii).

Poti sa soliciti extinderea perioadei de plata.

Poti sa faci o refinantare. In cazul in care gasesti oferte de creditare cu conditii mai avantajoase: dobanda mai mica, perioada de rambursare mai mare etc, refinantarea ar putea fi o solutie utila. In felul acesta poti sa iti rezolvi problema actuala de incapacitate de plata, plus la asta poti obtine conditii de rambursare mai avantajoase.

In cazul in care doar intarzii cateva zile cu plata ratei, iti asumi dobanda penalizatoare cere o sa fie perceputa. O intarziere de cateva zile nu va avea consecinte foarte mari. Atentie, nu este o solutie in cazul in care ai o problema si nu vei putea plati rata cateva saptamani sau luni. In acest caz valoarea dobanzilor penalizatoare poate fi imensa.

Nu toate IFN-urile au costurile la fel

IFN-urile pot fi un colac de salvare pentru multe persoane in cazul unor urgente: probleme de sanatate, achizitii importante etc. Important este ca inainte de a accesa un astfel de imprumut sa facem o comparatie intre diferite institutii creditoare si sa punem accent pe capacitatea noastra de rambursare, nu pe usurinta cu care putem accesa imprumutul.

De retinut este ca nu toate IFN-urile au costurile si conditiile de creditare la fel. Toate detaliile privind dobanda, rata lunara, consecintele in caz de neplata etc, sunt prezentate in contractul de creditare.

Este foarte important ca acesta sa fie citit in intregime si in momentul in care am semnat, sa fim constienti de consecintele pe care ni le asumam, inclusiv in cazul celui mai pesimist scenariu.

FOTO: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea