Financiar

Bush a poftit la cota unica romaneasca

Sistemul fiscal american este extrem de complicat din cauza cotelor progresive de impozitare , iar cota unica are fani printre republicani.

Presedintele SUA, George W. Bush, l-a felicitat pe premierul Calin Popescu Tariceanu pentru introducerea cotei unice de impozitare, aratind ca este putin invidios si ca administratia din Washington isi propune sa introduca un sistem asemanator in Codul fiscal.

„Il felicit pe primul-ministru pentru cota de 16% si sint un pic invidios. Noi avem tot un asemenea obiectiv in ceea ce priveste Codul nostru fiscal. A fost un lucru inteligent ca ati facut asta. Aceste tipuri de politici vor aduce romanilor un viitor stralucit“, i-a spus Bush premierului Tariceanu la finalul discutiei de vineri de la Palatul Victoria.

Guvernul a introdus cota unica de impozitare de la 1 ianuarie 2005, dupa preluarea mandatului de catre premierul Tariceanu.

Sistemul fiscal din Statele Unite este unul extrem de complicat, in principal din cauza impozitarii progresive si a deducerilor pe care acesta le implica. Simplificat la maximum, impozitul pe veniturile personale este progresiv, in functie de marimea cistigurilor.

Din cauza multitudinii de metode de impozitare, un exemplu de taxare a veniturilor unei persoane poate fi dat doar pe un caz particular. Astfel, o persoana necasatorita si fara alte persoane aflate in intretinere plateste 10% pentru primii 7.550 de dolari produsi. Pentru urmatorii 23.100 de dolari plateste 15%.

Daca venitul anual este de 50.001 de dolari, plateste un impozit de 25%. Mai exista rate de impunere de 28, 33 si 35% care se aplica veniturilor mai mari.

Exista insa un larg sistem de deduceri care vizeaza in special veniturile din piata de capital si din dividende si care este regresiv fiscal, adica avantajeaza veniturile mai mari. Astfel, un salariat care are un venit de 40.000 de dolari ar avea dreptul la deduceri de maximum 8.400 de dolari, in timp ce unul care cistiga 200.000 de dolari poate usor beneficia de deduceri care pot merge si pina la 50.000 de dolari.

Cota unica a fost sprijinita in fata autoritatilor americane de mai multi republicani, cel mai recent sustinator fiind Dick Armey, fost lider al majoritatii republicanilor din Camera Reprezentantilor intre 1995 si 2003. Cota unica a republicanilor americani difera insa de cea aplicata in Romania, in sensul ca ei vor pastrarea deducerilor si, in special, a facilitatilor fiscale legate de cistigurile de pe piata de capital. Europa de Est a fost zona care a avut curajul sa adopte pentru prima data cota unica.

Punctul de plecare a fost in tarile baltice, acestea introducind ineditul regim fiscal la mijlocul anilor ’90. Au urmat Rusia in 2001, Ucraina in 2003, Slovacia in 2004 si Romania in 2005. Sistemul aplicat aici este de tip „true flat tax“, care presupune taxarea tuturor tipurilor de venit cu aceeasi cota, fara exceptie. Romania mai are insa cota diferentiata pentru microintreprinderi.

Desi procentele la care au fost fixate cotele unice de impozitare au fost inferioare fostelor cote de impozitare progresiva, veniturile bugetare au fost peste tot in crestere. Principalul efect al cotei unice a fost scoaterea la lumina a multora dintre veniturile populatiei.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea