Pe piata valutara interbancara, moneda nationala s-a intarit cu 1% fata de euro, dupa cateva zile de volatilitate crescuta, iar investitorii asteapta cu interes cursul oficial al BNR, ce urmeaza sa fie comunicat la ora 13:00.
Nicusor Dan a obtinut 6.168.642 de voturi (53,60 %), la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, arata datele publicate, in noaptea de duminica spre luni, in timp real, pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente, dupa centralizarea tuturor proceselor verbale din sectiile de votare.
Pe locul al doilea se afla George Simion, candidatul Aliantei pentru Unirea Romanilor, care a obtinut 5.339.053 de voturi, reprezentand 46,40 %.
Diferenta dintre cei doi candidati este de 829.589, in favoarea lui Nicusor Dan. El s-a angajat sa sprijine guvernul proeuropean si sa stabilizeze economia.
“Cu toate acestea, Romania mai are un drum lung de parcurs, deoarece trebuie sa fie numit un nou prim-ministru, iar guvernul va trebui sa prezinte o consolidare fiscala credibila. Pentru noul presedinte, numirea unui nou prim-ministru va fi o prioritate. In plus, rezultatul a fost mai putin clar in primul tur al scrutinului prezidential din Polonia, unde primarul centrist al Varsoviei, Trzaskowski, a fost la limita cu un candidat nationalist, Nawrocki. Al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Polonia va avea loc duminica, 1 iunie”, noteaza analistii de la Erste.
Indicele principal BET a crescut cu 3,6%, marcand un avans semnificativ pentru toate cele 20 de companii listate. Cele mai mari tranzactii s-au inregistrat pentru Banca Transilvania, cu 31 milioane de lei si o apreciere de 4,7%, Transelectrica – 13,7 milioane de lei (6,75%) si Petrom – 8 milioane de lei (4,55%). Potrivit calculelor ZF, in doar 90 de minute de la deschiderea sedintei bursiere, capitalizarea companiilor romanesti listate (excluzand Erste) a crescut cu 4 miliarde de lei, ajungand la 244 miliarde de lei. Doar Petrom si Banca Transilvania au adus impreuna un plus de 3,1 miliarde de lei.
Pe fondul acestei dinamici pozitive, randamentele titlurilor de stat au scazut brusc, cu 1,2 puncte procentuale, coborand la 7,2%. Aceasta este cea mai scazuta valoare inregistrata din februarie 2025, semn ca pietele considera finalul alegerilor drept un punct de stabilizare financiara majora pentru Romania.