Financiar

#credite si leasing #apartament #prima casa

Boc: Limita garantiilor pentru Prima Casa va creste la 70.000-75.000 euro pentru casele noi

Limita garantiilor guvernamentale stabilita pentru programul "Prima Casa" va fi mentinuta la 60.000 euro pentru locuinte deja finalizate, dar va fi majorata la 70.000-75.000 euro pentru case care urmeaza sa fie construite, pentru imobile noi urmand sa fie majorat si plafonul total al garantiilor.

Modificarile au fost anuntate, miercuri, de premierul Emil Boc si urmeaza sa fie adoptate saptamana viitoare de Guvern, relateaza Mediafax.

La inceputul lunii ianuarie, Guvernul a decis ca persoanele care incheie pana la 15 februarie 2010 antecontracte de vanzare-cumparare de locuinte prin programul Prima Casa sa beneficieze in continuare de garantia statului la contractarea creditului, dupa sistemul actual, ulterior programul urmand sa fie modificat, pentru stimularea achizitiei de locuinte noi.

Programul Prima Casa prin care statul garanteaza creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, in limita unui plafon de garantare de un miliard euro, a fost introdus de Guvern la mijlocul anului trecut.

Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinta de maximum 60.000 euro, cu o rata a dobanzii euro , respectiv ROBOR ( rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

Pe parcursul programului, Executivul a retras garantii de 220-280 milioane euro de la sapte banci care nu au acordat niciun credit sau au aprobat foarte putine dosare pentru cumpararea de locuinte prin programul Prima Casa si a redistribuit garantiile catre alte banci care au aprobat un numar mai mare de cereri.

Pentru acest an au fost deja realocate aproximativ euro din plafonul total al garantiilor neutilizat in 2009.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea