Financiar

BNR va majora dobanda cheie cu cel putin 0,25%

Scumpirea gazelor , deteriorarea anticipatiilor inflationiste, cresterea salariilor peste productivitate si supraincalzirea economiei - acestea sunt doar patru dintre motivele pentru care analistii asteapta ca BNR sa majoreze, pe 26 iunie, cu cel putin 25 de puncte de baza dobanda de politica monetara.

O dobanda cheie de doua cifre ar fi un pas inapoi pentru Romania, declara in urma cu cateva saptamani Napoleon Pop, membru in consiliu de administratie al BNR. Se pare insa ca acest pas este inevitabil, iar dobanda de politica monetara va fi exprimata in 2 cifre incepand cu 26 iunie. In aceste conditii intrebarea nu este daca va fi o majorare ci cu cat.

"Exista o probabilitate semnifacativa sa creasca cu mai mult de 25, cu 50 de puncte de baza, dar consider ca aceasta probabilitate este mai mica decat probabilitatea sa creasca cu 25 de puncte de baza, pentru ca ultimele declaratii ale oficialilor BNR indica mai curand o modificare de doar 25 de puncte de baza,"  considera Nicolae Chidesciuc, Economist Sef ING.

O noua majorare este justificata atat de contextul international, cresterea pretului petrolului, cat si de evolutiile interne.

"Presiunile inflationiste sunt mult mai mari decat se anticipa anterior.

Daca ne uitam pe asteptarile inflationiste, acestea au crescut foarte mult in ultima perioada, plus ca presiunile si riscurile pe partea de inflatie sunt considerabil mai mari. Avem riscuri care vin din partea preturilor reglementate, pretul gazelor si cel al energiei electrice, care se pare ca vor fi destul de mari si vor avea un impact foarte puternic asupra inflatiei," a explicat Ionut Dumitru, Economist sef Raiffeisen

Piata se asteapta la un nou varf al inflatiei in luna iulie. Aceasta mai ales din cauza scumpirii gazelor naturale.

"Noi avem o crestere de 12% in luna iulie, si aceasta crestere, corelata cu cresterea in continuare a pretului alimentelor, si inclusiv o crestere modica la energia electrica, ar trebui sa duca rata anuala a inflatiei la un nou varf in luna iulie, adica 9,4%," a adaugat Nicolae Chidesciuc.

Pe langa Raiffeisen si ING , mai anticipeaza o crestere a dobanzii si departamentele de cercetare ale BCR, Unicredit si Citibank. Ar fi vorba de a 6-a majorare consecutiva efectuata de Banca Nationala. BNR estimeaza pentru sfarsitul anului o inflatie de 6%, chiar daca tinta oficiala este de 3,8%.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea