Incepand cu data de 5 noiembrie 2024, Banca Nationala a Romaniei lanseaza in circuitul numismatic o moneda din aur cu tema Operatiunii "Neptun" si o coala speciala formata din patru bancnote cu valoare nominala de 10 lei.
Aversul monedei prezinta Manastirea Tismana, locul unde a fost evacuat Tezaurul Bancii Nationale a Romaniei in anul 1944, inscriptia "ROMANIA" in arc de cerc, stema Romaniei, valoarea nominala "100 LEI" si anul de emisiune "2024".
Reversul monedei reda portretele si numele lui Constantin Angelescu si Ion Lapedatu, guvernatori ai BNR, Palatul Vechi al Bancii Nationale a Romaniei in fundal si inscriptia «OPERATIUNEA “NEPTUN”».
Monedele din aur cu tema 80 de ani de la desfasurarea Operatiunii "Neptun" sunt ambalate in capsule de metacrilat transparent si sunt insotite de brosuri de prezentare si de certificate de autenticitate, redactate in limbile romana, engleza si franceza, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului BNR si casierului central.
Monedele din aur cu tema 80 de ani de la desfasurarea Operatiunii "Neptun" au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.
Colile speciale contin fiecare cate patru bancnote cu valoare nominala de 10 lei. Bancnotele sunt inseriate consecutiv si au aceleasi specificatii tehnice ca bancnotele de circulatie cu valoare nominala de 10 lei.
Coala speciala
Colile speciale, formate fiecare din patru bancnote cu valoare nominala de 10 lei, sunt introduse in plicuri de prezentare si sunt insotite de certificate de autenticitate redactate in limbile romana, engleza si franceza. Pe certificatele de autenticitate se gasesc semnaturile guvernatorului BNR si casierului central, precum si seriile bancnotelor.
Tirajul maxim pentru moneda din aur cu tema 80 de ani de la desfasurarea Operatiunii "Neptun" este de 1.000 piese, iar pentru coala speciala, formata fiecare din patru bancnote cu valoare nominala de 10 lei este de 5.000 exemplare.
Preturile de vanzare sunt:
- 4.200,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv brosura de prezentare si certificatul de autenticitate;
- 60,00 lei, exclusiv TVA, pentru coala speciala formata fiecare din patru bancnote cu valoare nominala de 10 lei, inclusiv certificatul de autenticitate.
Lansarea in circuitul numismatic a monedelor din aur cu tema 80 de ani de la desfasurarea Operatiunii "Neptun" si a colilor speciale, formate fiecare din patru bancnote cu valoare nominala de 10 lei se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.
Ce reprezinta operatiunea "Neptun"
Operatiunea "Neptun", cunoscuta si sub numele de Debarcarile din Normandia, a fost una dintre cele mai complexe si indraznete operatiuni militare din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Aceasta a reprezentat asaltul amfibiu desfasurat de Aliatii occidentali pentru a deschide un al doilea front in Europa, in incercarea de a infrunta si a invinge fortele naziste conduse de Adolf Hitler.
Pe 6 iunie 1944, cunoscuta sub numele de "Ziua Z" (D-Day), trupele aliate formate din soldati americani, britanici, canadieni si alte natiuni aliate au debarcat pe plajele din Normandia, in nordul Frantei. Aceasta actiune a fost parte dintr-un plan mai amplu, cunoscut sub numele de Operatiunea "Overlord", avand scopul de a recupera teritoriile europene ocupate de Germania nazista si de a diminua presiunea asupra Uniunii Sovietice, care lupta deja pe frontul de est.
Operatiunea "Neptun" a inclus transportul a peste 156.000 de soldati peste Canalul Manecii si a presupus o mobilizare uriasa de resurse militare, de la nave de razboi si avioane pana la echipamente de debarcare.
Asaltul a fost organizat pe cinci sectoare de plaja, denumite codificat: Utah, Omaha, Gold, Juno si Sword. Desi Aliatii au intampinat o rezistenta acerba, in special la Omaha, determinarea si pregatirea intensa au asigurat succesul operatiunii. In cateva saptamani, Aliatii au reusit sa patrunda in interiorul Frantei si sa elibereze mai multe orase, punand bazele eliberarii complete a Europei de Vest.
Operatiunea "Neptun" a ramas in istorie drept una dintre cele mai importante actiuni militare ale secolului XX, simbolizand curajul si sacrificiul soldatilor care au luptat pentru libertate. Aceasta operatiune a marcat inceputul sfarsitului pentru regimul nazist si a schimbat cursul celui de-al Doilea Razboi Mondial.