Financiar

#criza #mituri #economie

Bloombiz.ro: Cinci mituri urbane nascute de criza

Criza economica mondiala   - cu nenumaratele ei intoarceri de situatie (semi)telenovelistice – a nascut/potentat o serie de mituri urbane: efectele predictibile ale unei "lumi www" dominate de popcultura.

Le voi expune si analiza foarte succinct mai jos, incercind (mai ales avind in vedere ca acest demers se adreseaza spatiului mioritic) sa accentuam dezvoltarile lor in Romania. Ordinea de mai jos este aleatorie.

1. "Marx a avut dreptate". Acest text a fost scris pe pancartele unor manifestanti din SUA si nu numai. Mai precis, analiza sistemului capitalist si diagonsticul sever pus acestuia de batrinul Karl in urma cu un secol si jumatate se dovedeste corect in timp.

In fapt, este limpede ca Marx nu a avut dreptate. Sistemul comunist s-a prabusit aproape de la sine in 1989/1990 iar in China, Deng Xiao Ping l-a refomulat dramatic la finele anilor '80. Sistemul capitalist a cunoscut crize de proportii inca din zorii existentei sale si incepind cu a doua jumatate a secolului al XlX-lea, aceste crize au avut caracter cvasiglobal.

De fiecare data, crizele au fost depasite, prin reformularea unor componente ale sistemului (notiunea de protectie sociala , de pilda). In vremea lui Marx nu existau nici ONU, nici FMI si Banca Mondiala, nici Organizatia Mondiala a Comertului .

A compara sistemul capitalist de astazi cu cel descris de Karl Marx in secolul al XlX-lea este cum ai compara un automobile Model T cu o limuzina de ultima tehnologie.

2. Teoria conspiratiei . Actuala criza este actiunea miseleasca a unor forte obscure, menite sa asigure progresul unui plan anume. In functie de scopuri, apetit intelectual, pattern cultural, etc, etc, in spatele Planului se afla coporatiile (americane cu predilectie), China, iudeo-masonii, un obscur Guvern Mondial, etc.

Asemenea abordari apar la inceputul secolului al XX-lea si sunt exacerbate in timpul celor doua conflagratii mondiale si dupa. Uluitoarele maceluri de la Verdun sau din Galitia aveau nevoie de explicatii simple si clare, perceptibile la nivelul unui public semianalfabet si manipulabil prin noile masinarii de propaganda care se puneau la punct.

Orice criza - economica sau de alta naura - inseamna o injectie de andrenalina in trupul social, activind spaimele ancestrale legate de nevoile primare (hrana, adapost, securitate personala, etc). In fapt, asa cum scriam mai sus, crizele au insotit mereu economia libera.

Fara nici un guvern mondial din umbra, avalansa de argint adusa de colonistii spanioli din America incepind cu secolul al XVl-lea a provocat o hiperinflatie si o prabusire a preturilor in Europa, de exemplu.

3. Lacomia bancherilor a provocat criza. Lacomia este socotita una dintre principalele caracteristici antropologice ale fiintei umane. In regnul animal, nici o alta fiinta nu da dovada de lacomie, manifestata sub variile ei forme.

Ca minuitori de bani, bancherii nu au fost niciodata niste urmasi ai Sfintului Martin, gata sa-si imparta mantia cu saracul. Scopul unui bancher - ca si al celorlalti operatori economici, la urma urmei - este profitul. Sigur, uneori se sare calul si economia moderna a nascut anticorpii care uneori functioneza. Acordul Basel 2 este menit, de exemplu, sa sporeasca prudentialitatea bancara la nivel global.

Analiza de Eugen Ovidiu Chirovici

(citeste continuarea pe Bloombiz.ro)
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea