Financiar

#bnr #depozite #banci

Bloombiz.ro: BNR se tine de glumite!

Banca Nationala a anuntat de curand ca in afara tarii se gasesc vreo 4,5 miliarde euro in depozite apartinand unor rezidenti din Romania, ceea ce echivaleaza cu un sfert din depozitele aflate in banci din Romania.

Trecem peste faptul ca si depozitele (ale unor firme sau individuali) din Romania se afla tot in seifurile unor banci straine (caci altele decat straine nu prea mai exista in Romania)! Nu se stie insa exact cum s-a calculat cifra cu pricina.

Cel mai probabil este vorba de sume care au tranzitat pasager sistemul bancar din Romania si care, indeosebi dupa liberalizarea contului de capital (adica a tranzactiilor financiare cu strainatatea), implicata de apartenenta tarii la Uniunea Europeana, au luat legal calea strainatatii in conturi -refugiu a caror siguranta a fost considerata superioara celei oferite de conturile tinute in Romania.

Sa fim insa realisti! Asta-i doar partea vizibila a aisbergului.

Grosul banetului autoexilat din Romania in conturi din strainatate a plecat demult-demult si nu doar de cativa ani si a facut-o cu totul ilegal, pe cand detinerea de conturi in strainatate nu era permisa din punctul de vedere al reglementarilor oficiale!

Ilegal, adica tot asa cum erau obtinute si sumele in sine. Din furt, fie ca este vorba de evaziune fiscala, scurgeri din contracte de achizitii publice , devalizari de bani publici sau jaf la drumul mare!

Acest gen de plasamente ilegale in conturi din strainatate au continuat si dupa autorizarea oficiala a detinerii de conturi in strainatate pentru ca apartenenta la Uniunea Europeana n-a oprit cumva furturile in Romania, ci chiar le-a intetit.

Nu este locul aici a analiza de ce si cum. Desi, evident, liberalizarea contului de capital a constituit un moment important in istoria conturilor in strainatate ale unor rezidenti din Romania, nu aceasta a influentat decisiv cuantumul transferurilor.

Originea lor - si materiala, si ca motivatie - este furtul. De aceea, cifra avansata de Banca Nationala este o biata glumita. 4,5 miliarde euro?! Pai, baietii nostri "destepti" fura 4-5 miliarde euro pe an! Si se tot fura de peste doua decenii!

De aceea, in conturi din strainatate se afla din partea unor rezidenti romani cel putin 20 miliarde euro! Cel putin, pentru ca s-a furat din primul an al perioadei postcomuniste si apoi sistematic si fara incetare timp de douazeci de ani!

Cel putin, pentru ca ipoteza transferarii in strainatate a 1 miliard din cele 4-5 miliarde euro furate pe an este una cam nerealista, alta mai realista fiind aceea a transferului anual al unei treimi sau chiar al unei jumatati din suma furata!

Cu cifra de numai 4,5 miliarde euro, BNR urmareste probabil sa potoleasca spiritele chiar daca acestea s-ar incinge. Hei, se va spune, nu s-au dus in strainatate prea multi bani! Evident, la o suma de 20 miliarde euro, tanguirile s-ar putea sa fi fost protestatare!

Si asa s-au gasit unii care sa calculeze cam ce s-ar fi putut face cu cele 4,5 miliarde euro daca acestea ar fi ramas in tara! Pentru a nu parasi realismul, adevarul gol-golut este ca nu s-ar fi facut nimic, caci banii ar fi apartinut tot celor care ii detin si in strainatate, adica niste devalizatori din avutul si banul public.

Ar fi fost poate ceva mai multe vile, mai multe masini si barci de lux, toate direct din import sau indirect, prin materiale si accesorii, tot din import! Si poate statul, pentru a echilibra deficitul extern, va fi fost nevoit sa se imprumute si mai mult in strainatate decat a facut-o!

Din cauza furturilor ametitoare, lucrurile in Romania s-au deteriorat atat de mult incat si ceva care aparent face bine s-ar putea sa faca de fapt chiar mai rau! Oricum, baietii acestia cu vile, Lamborghini si iahturi nu fac investitii, iar, daca au si mai mult, mai cumpara si alte vile, si alte masini, si alte iahturi!

Si, atentie!, desi este tot in genul "de-ar fi avut baba ce are mosul", ar trebui cel mult sa se faca eventuale calcule nu fata de cazul in care banii n-ar fi luat drumul strainatatii, ci fata de cazul ipotetic in care nu s-ar fi furat sumele respective.

Se pot face asemenea calcule si debita in consecinta niscai povesti despre autostrazi si spitale pierdute, dar, ramanand realisti, am discuta despre o alta tara!

Analiza de Ilie Serbanescu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea