Financiar

#beneficii facultative #angajatori #beneficii

Beneficii facultative pe care le acorda angajatorii si cat de valoroase sunt acestea

Traversam o perioada plina de incertitudini, iar piata muncii a suferit schimbari notabile. Totusi, exista o serie de angajatori care includ pe lista beneficiilor anumite aspecte fara caracter obligatoriu, dar care sunt menite sa usureze viata angajatului.

Care sunt motivele pentru care unii angajatori se preocupa suplimentar de bunastarea angajatilor sai? Valorizarea nevoilor unui angajat poate transforma firma angajatoare intr-una extrem de competitiva, capabila sa atraga oameni de valoare si sa-i mentina pe termen lung.

De cele mai multe ori, in cadrul procesului de recrutare si selectie, companiile nu dezvaluie nivelul salarial pe care sunt dispuse sa-l ofere. Astfel, potentialii angajati trebuie sa se implice in acest proces, investind timp si energie, fara a cunoaste cuantumul salariului pe care il vor primi.

Totusi, in anuntul de recrutare intalnim adesea o lista cu beneficiile suplimentare pe care angajatorii le ofera. Desi nu par extrem de insemnate, acestea se dovedesc a fi de ajutor pentru angajati pe termen mediu si lung.

Daca sunteti in cautarea unui loc de munca si va aflati in situatia de a alege o firma pentru postul careia sa aplicati, iata cateva beneficii extrem de utile pe care sa le luati in considerare.

Asigurarea medicala

Pe langa asigurarea de sanatate de stat, companiile ofera asigurare medicala privata la diverse companii de asigurare. Astfel, firma achita o polita de asigurare care include un pachet de servicii medicale sau un abonament la o clinica privata.

In general, in astfel de asigurari sunt incluse consultatii, investigatii de specialitate, dar si analize de laborator sau interventii chirurgicale, in functie de pachetul de asigurare pe care l-a selectat compania.

Indiferent de riscurile asigurate, acest beneficiu se dovedeste a fi extrem de util, scutind angajatii atat in situatia in care doresc sa efectueze anumite controale de rutina, cat si in cazul in care anumite probleme de sanatate isi fac aparitia.

Ba mai mult, a fi tratat intr-o clinica privata implica numeroase beneficii, de la calitatea actului medical, pana la eliminarea timpului de asteptare sau existenta unor aparaturi si dispozitive medicale de ultima generatie.

Tichete de masa, prime si bonusuri

Orice venit suplimentar, separat de salariul de baza, este o sursa viabila de beneficii. Tichetele de masa se acorda lunar si permit angajatului sa-si achizitioneze produse alimentare.

Primele si bonusurile se pot acorda cu ocazia unor sarbatori, respectiv cu ocazia unor performante deosebite la locul de munca. Desi cele din urma nu reprezinta, in multe dintre cazuri, o sursa constanta de venit, sunt totusi o dovada a implicarii companiei si a dorintei acesteia de a-si pastra angajatii motivati.

Reduceri sau gratuitati la sali de sport, restaurante sau cinematografe

La tot mai mare cautare acum sunt companiile care valorizeaza timpul liber si viata privata a angajatului. De castigat au firmele care au inteles ca a sta peste program si a investi toate resursele de timp si energie la locul de munca nu mai sunt elemente care definesc succesul si performanta. Angajatii sunt mai productivi daca au o viata echilibrata, daca reusesc, in egala masura, sa se relaxeze, sa-si faca timp pentru hobby-uri sau sa petreaca timp cu familia.

Astfel, un beneficiu important poate consta in reducerile pe care le ofera companiile la diferite sali de sport, restaurante, librarii sau alti furnizori de produse si servicii. In acest fel, angajatii sunt incurajati sa incerce activitati diverse fara a plati pretul integral sau chiar fara a plati vreun pret.

Work from home, concediu suplimentar sau program flexibil

Desi nu sunt beneficii materiale, posibilitatea de a munci de acasa in anumite zile ale saptamanii, de a avea flexibilitate a programului de munca sau de a primi zile suplimentare de concediu sunt beneficii reale si care merita valorizate.

Una dintre cele mai importante resurse ale angajatului este timpul, iar companiile care manifesta adaptabilitate in relatia cu angajatii se dovedesc a-si castiga respectul in randul acestora. Desi nu sunt beneficii cu implicatii financiare, astfel de facilitati va pot fi de folos in numeroase situatii.

Unele companii mai ofera angajatilor masina sau telefon de serviciu, pensii private, cursuri specializate, acoperirea costurilor de transport si multe altele.

Pe termen scurt, de pe urma acestor beneficii pare a castiga doar angajatul, insa pe termen lung, compania isi va crea o imagine favorabila, impiedicand fluctuatia de personal si castigand angajati valorosi.

Sursa foto: Shutterstock

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea