Financiar

#bcr #somaj #bugetari

BCR: rata somajului, 9,4% la sfarsitul lui 2010

Economistii Bancii Comerciale Romane (BCR) estimeaza ca rata somajului va atinge 9,4% la sfarsitul acestui an, in timp ce castigurile salariale s-ar putea diminua in termeni reali cu aproape 8% fata de anul trecut, se arata in raportul "Romania - Momentul adevarului", publicat marti de banca si preluat de NewsIn.


"Ne asteptam ca somajul inregistrat sa creasca chiar la peste 9% la finele acestui an, daca guvernul va continua reformele asumate care presupun, printre altele, si reducerea a 60.000 de posturi din si centrala pana la 1 ianuarie 2011 (4,4% din totalul posturilor in sectorul public).

Impactul implementarii masurilor de austeritate convenite cu FMI in a doua jumatate a acestui an, precum si ajustarea in continuare a sectorului privat, ar putea duce la o diminuare in termeni reali a castigurilor salariale cu aproape 8% fata de anul anterior", se arata in raport.

Economistul -sef al BCR, Lucian Anghel , se asteapta ca disponibilizarile sa continue si in sectorul privat.

"Declinul numarului de salariati la nivelul intregii economii in perioada aprilie-iunie fata de trimestrul I semnaleaza ca procesul de restructurare a economie chiar in sectorul privat nu s-a incheiat, desi se apropie treptat de final.

Industrii precum metalurgia sunt un exemplu tipic, in sensul ca, desi productia acestei ramuri a fost in crestere in acest an, numarul de salariati a fost in scadere", se mai arata in rapot.

Economistii BCR mai estimeaza ca rata somajului va atinge 9,1% la finele lui 2011 si 8,8% la sfarsitul anului 2012.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea