Financiar

#criza #economie #recesiune #sfaturi #traian băsescu

Basescu le-a dat ministrilor sugestii pentru a scapa Romania de recesiune

Presedintele Romaniei, Traian Basescu i-a avertizat, duminica, pe membrii Guvernului ca tara noastra va intra in recesiune si le-a sugerat acestora o serie de masuri pentru redresarea economica, informeaza NewsIn. Astfel, presedintele a cerut Executivului, printre altele, sa se incadreze in fondul de salarii si sa restructureze datoria publica pe termen scurt.

Traian Basescu a sugerat Guvernului sa stabileasca o dobanda de aproximativ 5% pentru creditele in euro din cadrul programului "Prima Casa". Basescu a argumentat ca sistemul bancar are un excedent foarte mare de resurse, si totusi percepe dobanzi foarte mari.

Presedintele a mai spus ca este necesara restructurarea datoriei Ministerului de Finante, avand in vedere excedentul de lichiditati din bancile comerciale. Basescu a precizat ca solutiile pe care le prezinta s-au desprins in urma unei intalniri avute, saptamana trecuta, cu reprezentanti ai Bancii Nationale si ai Ministerului de Finante si le-a spus ministrilor sa transmita partidelor ca unul dintre obiectivele care trebuie urmarite este reducerea rezervei de 12 miliarde de euro, plus inca o suma ce reprezinta echivalentul a 6 miliarde de euro, din rezerva BNR, bani care sunt ai bancilor comerciale.

Basescu a subliniat ca acesti bani trebuie eliberati in circuitul bancar, daca Romania doreste sa intre in zona euro pana in 2014. Seful statului a mai spus ca acordul cu FMI, criticat de "diversi demagogi de la televizor", s-a facut pentru a se crea conditia eliberarii acestor bani, care nu sunt ai BNR.

Basescu a facut o serie de recomandari unor ministri. Astfel, presedintele i-a spus ministrului Dezvoltarii Regionale, Vasile Blaga, ca imprumutul de la FMI ar putea fi dirijat catre programul de izolare termica pe care il deruleaza, in conditiile in care primariile dau semnale ca exista dificultati in cofinantare. in plus, Basescu a subliniat ca investitiile publice din primul trimestru al acestui an sunt ma slabe decat cele din anul trecut.

Ministerul de Finante a fost rugat sa asigure un ritm mai rapid al procedurilor de compensare a TVA si sa rezolve problema salariilor mici ale militarilor romani din teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan. Presedintele i-a recomandat si ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, sa adapteze programa scolara la realitatile economice.

Traian Basescu a mai atras atentia Guvernului sa se incadreze in fondul de salarii si a avertizat ca va trebui facuta o noua rectificare bugetara negativa in august-septembrie.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea