Financiar

#guvern #cheltuieli sociale #traian băsescu

Basescu cere Guvernului scaderea cheltuielilor sociale

Presedintele Traian Basescu cere in continuare Guvernului sa ia masuri de reducere a cheltuielilor sociale, subliniind ca nu exista bani pentru programe speciale de relansare a economiei pentru ca toti banii imprumutati de Romania merg catre comsum, potrivit Newsin.


Seful statului a declarat, miercuri, in prezenta ambasadorilor romani, ca din cauza "veseliei" cu care s-au marit in 2007 si 2008 pensiile si salariile, aceste bugete au inregistrat deficite uriase, astfel ca in 2011 Romania va avea un deficit de 4,4% din PIB, adica circa 6 miliarde de euro .

"Daca anul asta am imprumutat 9 miliarde, la anul vom imprumuta 6 miliarde pentru acoperirea cheltuileilor de functionare si a cheltuielilor sociale, ceea ce ma face ca in continuare sa cer Guvernului sa ia masuri de reducere a cheltuielilor sociale", a spus Traian Basescu, explicand ca, de altfel, cresterea de 1-2 % estimata de FMI pentru anul viitor pleaca de la premisa ca Romania duce banii imprumutati catre consum, neavand la dispozitie si resurse pentru investitii.

"Eu nu pot pune in aplicare, pot doar sa cer Guvernului sa reduca cheltuielile sociale pentru a crea un spatiu macar de 1-2 miliarde bani pe care sa-i imprumutam dar sa-i ducem in investitii.

Dvs. sunteti veniti in vacanta si va veti intoarce la post, nu va lasati pacaliti de atomsfera televizata. Nu exista bani pentru programe speciale de relansare a economiei pentru ca tot ce imprumutam se duce in cheltuieli de consum", le-a explicat Basescu diplomatior romani.

El le-a spus ambasadorilor romani ca daca vor fi intrebati, in statele in care isi desfasoara activitatea diplomatica, de situatia Romaniei, raspunsul lor trebuie sa fie ca Romania trebuie sa-si continue programele de ajustare a cheltuielilor bugetare.

"Au fost anii 2007-2008 cand politicienii au spus , dar acum cineva trebuie sa plateasca. Guvernul in functie trebuie sa readuca cheltuielile de consum ale Romaniei la nivelul resurselor pe care Romania le genereaza, nu putem sa impingem pana dincolo de limitele rezonabilului cheltuielile de functionare din imprumuturi.(..)

Stiu ca asta e foarte dureros pentru oamenii politici, dar s-a ajuns la momentul la care oamenii politici care sunt in responsabilitate in momentul de fata, pe de o parte, trebuie sa spuna romanilor unde suntem, ce se intampla cu noi, de ce imprumutam bani si ce trebuie facut", a spus Basescu.

El a subliniat ca fara accentuarea politicii de austeritate, 2011 nu va fi un an in care cresterea economica sa poata fi stimulata prin investitii ale statului, pentru ca deficitul maxim acceptat pentru tara noastra este de 4,4%.

"Vreau sa intelegeti ca daca veti vedea ca seful statului mai are astfel de pozitii publice si va fi injurat si stiti care este motivul pentru care "imi place sa fiu injurat".

Nu-mi place dar sunt momente in care oamenii politici trebuie sa-si asume responsabilitatea tarii lor si chiar daca nu reusesc macar sa aiba constiinta impacata ca au spus ce trebuie facut, pentru ca presedintele poate doar sa spuna, Parlamentul si Guvernul trebuie sa faca. Aici e problema", a conchis seful statului.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea