Financiar

#credit #refinantare #banca.

Bancile nu agreeaza refinantarea creditelor date de concurenti

Bancile sunt rezervate in privinta valorificarii oportunitatii de refinantare a imprumuturilor acordate de alte institutii de credit, bazandu-se in principal pe produsele deja existente in portofolii, si practica comisioane maxime de rambursare anticipata pentru creditele cu rate fixe, informeaza Mediafax.

Reprezentantii UniCredit Tiriac Bank, Raiffeisen, OTP Bank, Bank Leumi, Millennium Bank si Bank of Cyprus au precizat, pentru MEDIAFAX, ca bancile au deja in portofoliu credite care pot fi utilizate pentru refinantarea altor imprumuturi.

Pe de alta parte, GE Garanti Bank, institutie de care si-a majorat anul trecut soldul creditelor cu 57%, a aratat ca banca va continua sa dezvolte oferte speciale pentru creditele acordate persoanelor fizice, cu scopul de a incuraja creditarea si de a le oferi posibilitatea refinantarii imprumuturilor existente la "cele mai bune conditii de pe piata".

Alpha Bank a prezicat ca va lansa in curand un produs de refinantare pentru creditele de consum, pe langa cel de refinantare pentru imprumuturile ipotecare, aflat deja in portofoliu, care coincide cu oferta standard. Guvernul a aprobat, in urma cu doua saptamani, Ordonanta de Urgenta privind contractele de credit pentru consumatori, care a intrat in vigoare luni, 21 iunie.

Ordonanta de Urgenta privind contractele de credit pentru consumatori are mai multe prevederi prin care cea mai cunoscuta este legata de eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, atat a celor cu garantii imobiliare, cat si a celor fara acest tip de garantii, precum si limitarea la 1% a comisioanelor la credite cu dobanda fixa, daca perioada dintre rambursare si data convenita pentru incetarea contractului este mai mare de un an, si la 0,5%, daca aceasta perioada este mai mica de un an.

In ceea ce priveste comisioanele practicate la rambursarea anticipata a creditelor, BCR, Alpha Bank, UniCredit, Raiffeisen si Intesa Sanpaolo Bank, au ales sa perceapa nivelul maxim aprobat prin legislatie, de 1% din suma de rambursat daca perioada pana la scadenta este mai mare de un an si de 0,5% daca intervalul de creditare ramas este mai mic de 12 luni.

Millennium Bank Romania, Bank Leumi Romania, Bank of Cyprus si GE Garanti Bank nu practica dobanzi fixe la creditele pentru populatie. Pe de alta parte, OTP Bank a mentionat ca pentru creditele cu dobanda fixa pe care le are in portofoliu, respectiv overdraftul si cardul de credit, nu se percepe comision de rambursare anticipata .

Totodata, bancile au ales sa practice comisioane de administrare credit sau cont curent care variaza in functie de pachetul de produse si servicii.

De exemplu, Alpha Bank percepe pentru creditele de nevoi personale fara garantii reale si pentru cele auto un comision lunar de administrare credit de 0,35% aplicat la valoarea soldului si, respectiv de 0,1%.

Banca mai are si un comision de administrare cont curent standard de 0,5 euro/dolari sau de 2 lei. Reprezentantii Raiffeisen Bank au declarat ca nivelul comisionului de administrare credit ramane neschimbat, iar la cont curent nu exista.

Leumi Bank nu a furnizat date despre toate produsele aflate in portofoliul, dar a mentionat ca banca va comisiona creditele ipotecare si de nevoi personale cu ipoteca cu 2% din valoarea acordata si va administra gratuit contul curent aferent tuturor facilitatilor acordate.

GE Garanti Bank aplica un comision de administrare lunara cuprins intre 0,1% si 0,4% din soldul creditului. RBS Bank si Millennium Bank Romani au decis sa perceapa doar comisionul de administrare cont curent de 3 euro sau 12 lei pe luna, si, respectiv, de 4 lei/luna sau echivalentul in alte valute.

Si Bank of Cyprus percepe doar comision de administrare cont curent fix, in suma de 5 lei/client. Si in privinta comisionului de acordare a creditelor, bancile au ales variante diferite in functie de diversele produse oferite.

Astfel, de exemplu, OTP Bank Romania percepe un comision de analiza dosar de 2,1% la creditele pentru care nu cere comision de administrare lunara de 0,29% din soldul lunar al imprumutului si viceversa, exceptie facand "Prima Casa".

Bank of Cyprus percepe un comision unic de acordare de 1,75% aplicat la valoare pentru creditele ipotecare si pentru nevoi personale cu ipoteca si de 5% pentru imprumuturile pentru nevoi personale fara ipoteca.

Raiffeisen Bank aplica un comision de procesare dosar de credit cuprins intre 1,9% si 3%, in functie imprumutul acordat, in timp ce GE Garanti Bank percepe un comision de administrare dosar cuprins intre 1,5% si 3% din valoarea creditelor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea