Financiar

#banci #costuri #disponibilizari #salarii compensatorii #pensionare anticipata

Bancile din Romania vor disponibiliza cel putin 10.000 de angajati in 2013

Cel putin 10.000 de persoane vor fi afectate in acest an de restructurarile din sectorul bancar, potrivit estimarilor Federatiei Sindicatelor din Banci si Asigurari (FSBA). Restructurarile sunt impuse de scaderea pietei bancare din ultimii ani, noteaza capital.ro.

Constantin Paraschiv, presedintele FSBA, sustine ca majoritatea bancilor procedeaza la o "restructurare mascata". "Ofera salariatilor 2-3 salarii compensatorii peste numarul celor stabilite in Contractul colectiv de munca, cu conditia ca desfacerea contractului sa se faca la cererea salariatului", a spus acesta. Alte metode prin care salariatii vor parasi sistemul sunt concedierea in urma unor teste de competenta profesionala si pensionarea anticipata.

In general, numarul salariilor compensatorii variaza intre 3 si 16. In cazul pensionarii anticipate, acesta poate ajunge la 24.

Conform estimarilor presedintelui FSB, media pachetului compensatoriu in sistemul bancar este de aproximativ 10 salarii, in conditiile in care remuneratia lunara medie neta este de 3.500 de lei.

In total, costul concedierilor in banci, in 2013, ar putea ajunge la circa 100 de milioane de euro.

Sursa foto: evz.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea