Financiar

#banci #amenzi #credite #contracte #modificare

Bancile, amendate si cu 50.000 de lei daca schimba comisioanele

Modificarea comisioanelor stabilite in contractul de imprumut bancar si introducerea de noi comisioane pe parcursul derularii contractului, fara acordul clientului, pot fi sanctionate cu amenzi de la 5.000 lei la 50.000 lei.

Bancile trebuie sa le ofere clientilor contractele de credit inca din faza pre-contractuala, impreuna cu o simulare de costuri si sa prezinte costurile totale ale creditului in orice forma de publicitate, a decis Guvenul, informeaza Bank News.

Totodata, trebuie sa mentioneze in contract toate comisioanele percepute, aferente produsului financiar si sa nu majoreze comisioanele pe perioada derularii contractului de credit.

In cazul dobanzii variabile, bancile trebuie sa prezinte indicii in functie de care variaza aceasta, precum si formula de calcul, sa nu modifice clauzele contractuale fara incheierea unui act aditional , acceptat de client si sa ii notifice pe acestia cu 30 de zile inainte sa decida modificarea unilaterala a clauzelor contractuale referitoare la costuri si sa inchida contul curent, aferent contractului de credit sau de depozit, odata cu finalizarea contractului.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat bancile, in momentul aplicarii noului regulament de creditare a populatiei, ca va reanaliza normele dupa trei luni, potrivit declaratiilor consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu . 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea