Financiar

Banca Nationala stringe din nou surubul consumului

BNR a decis miercuri sa majoreze dobinda-cheie la 9,5%, in conformitate cu asteptarile din piata. Masura incurajeaza economisirea in moneda nationala si in acelasi timp va determina cresterea dobinzii la credite.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri inca o majorare a ratei dobinzii de politica monetara, de la 9 la 9,5%. BNR a majorat dobinda la fiecare sedinta de politica monetara, incepind cu luna octombrie 2007 si pina in prezent, cu 2,5 puncte procentuale. Rata dobinzii de politica monetara, supranumita si dobinda-cheie, este cel mai puternic instrument aflat la dispozitia bancii centrale pentru controlul asupra evolutiei inflatiei. Practic, aceasta este dobinda la care banca centrala atrage de doua saptamini de la bancile comerciale, realizind pe aceasta cale sterilizarea excesului de lichiditate responsabil, in parte, pentru cresterea preturilor. Publicitate

Procentul de crestere a fost anticipat de majoritatea analistilor din piata. Nivelul rezervelor minime obligatorii in lei si valuta pe care bancile comerciale sint obligate sa le pastreze in depozit la BNR a ramas neschimbat. Guvernatorul Mugur Isarescu a anuntat recent ca BNR a revizuit proiectia privind inflatia anuala din 2008 cu 1,6 puncte procentuale, de la 4,3 la 5,9% pentru sfirsitul acestui an.

Acesta a dat asigurari ca inflatia va intra pe un trend descendent, dupa primul trimestru al anului, evolutie ce va continua si in a doua parte a anului. Pentru intregul an 2007, inflatia s-a situat la 6,6%, in principal din cauza cresterii pretului la alimente si la combustibili.

BNR aminteste ca rata anuala a inflatiei a crescut la nivelul de 7,97% in februarie, fata de 7,26% in luna precedenta, in principal ca efect al scumpirii gazelor naturale si al persistentei efectelor exercitate asupra preturilor produselor alimentare de scaderea productiei agricole din anul 2007.

„Analiza celor mai recente date statistice releva o crestere economica peste asteptari, concomitent cu mentinerea unei dinamici inalte a cererii interne, in conditiile majorarii veniturilor si ale persistentei expansiunii rapide a creditului acordat sectorului privat“, se arata in comunicatul emis ieri de CA al BNR.

In context, Banca Nationala arata ca pentru revenirea inflatiei pe o curba descendenta este necesar ca si Guvernul sa aiba si ale veniturilor restrictive. „Aceasta orientare a ansamblului de politici macroeconomice este cu atit mai necesara cu cit deficitul extern se plaseaza la niveluri dificil de sustinut pe termen indelungat in contextul incertitudinilor crescute ce afecteaza mediul economic international, iar stimularea economisirii reprezinta o masura fundamentala de corectie pe termen mai indelungat a deficitului extern prin insasi reducerea treptata a dezechilibrului dintre investitii si economisire“, se precizeaza in comunicat.

Cresc dobinzile si la credite, si la depozite

Cresterea dobinzii de politica monetara influenteaza in acelasi sens dobinda platita la depozitele constituite in banci in moneda nationala. Se incurajeaza astfel economisirea in lei si, in acelasi timp, imprumuturile in moneda nationala devin mai costisitoare. In ultimele luni, bancile comerciale au decis cresteri ale dobinzilor acordate clientilor la depozitele in lei de pina la 2,5 puncte procentuale, operind si scumpiri la imprumuturile contractate. Masura de ieri a BNR actioneaza in aceeasi directie, ceea ce inseamna ca imprumuturile contractate de romani la banci isi vor incetini viteza de crestere.

Politica monetara a BNR este cu atit mai restrictiva cu cit si imprumuturile in euro se vor scumpi pe seama crizei de lichiditati de pe piata internationala . Sistemul bancar romanesc, dominat de actionariat strain, a pedalat puternic pe creditarea in euro sustinuta de finantarea bancilor-mama. Pe fondul turbulentelor financiare internationale care au produs pierderi uriase, costul mai ridicat al finantarii in euro a subsidiarelor locale de la bancile-mama se va regasi si in dobinzi mai mari platite de clientii romani imprumutati in valuta. Bancherii apreciaza la unison ca dobinzile vor continua sa creasca atit la depozite, cit si la credite - in lei si valuta.

Efect limitat pe cursul de schimb

Paritatea euro/leu nu va fi semnificativ afectata de majorarea de dobinda operata de banca centrala. Nu numai pentru ca ea era deja incorporata in asteptarile investitorilor, ci si pentru ca evolutia monedei nationale este in acest moment mult mai puternic influentata de factorii externi. Evolutia cursului de schimb al leului a fost influentata de mentinerea aversiunii fata de risc a investitorilor financiari, in conditiile persistentei tensiunilor de pe piata financiara internationala.

Pe pietele internationale, moneda americana a pierdut teren ieri in fata monedei europene, oscilind intre 1,5585 si 1,5712 dolari/euro, iar la ora 13.40, euro era cotat la 1,5734 dolari. In mod normal, o majorare de dobinda face leul mai atractiv pentru investitorii straini si actioneaza in sensul aprecierii fata de euro.

Apetitul pentru speculatii a fost insa puternic afectat de criza internationala, astfel incit efectul asupra cursului de schimb a fost limitat si in urma precedentelor majorari de dobinda operate de BNR. Moneda nationala s-a apreciat usor in deschiderea sedintei de miercuri, sub 3,71 lei/euro, la scurt timp dupa ce banca centrala a anuntat majorarea dobinzii-cheie cu jumatate de punct procentual, pina la 9,5%, sustin dealerii.

„Leul se apreciaza ca reactie la majorarea dobinzii de politica monetara, insa miscarea nu este brusca in conditiile in care decizia a fost anticipata de piata. Diferentialul de dobinda creste, deci ne putem astepta la aprecierea, in urmatoarele zile, a leului“, a declarat dealerul-sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, pentru NewsIn. Cursul mediu euro/leu, calculat si comunicat ieri de BNR, s-a situat la nivelul de 3,7155 lei pentru un euro, fata de 3,7083, marti.


Aboneaza-te la Newsletter-ul de Economie Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea