Financiar

#petrol #criza financiara #protectionism #opec #bp

Presa internationala - Europa, afectata de planul de salvare al Americii

Reactionand la criticile venite dinspre partenerii europeni in ceea ce priveste protectionismul presupus de clauza "Buy America" din planul de stimulare a economiei, presedintele Obama s-a declarat marti impotriva oricarei forme de protectionism , in contextul unei economii globale in declin, catalogand un asemenea fapt drept o "greseala".

"Sunt de acord cu faptul ca nu putem trimite un mesaj protectionist. Incerc sa-mi dau seama ce tip de limbaj putem folosi in aceasta problema", a declarat Obama citat de Deutsche Welle.

"Sunt de acord cu faptul ca nu putem trimite un mesaj protectionist. Incerc sa-mi dau seama ce tip de limbaj putem folosi in aceasta problema", a declarat Obama citat de Deutsche Welle.

Clauza "Buy America", din cadrul pachetului de stimulare a economiei americane, inca in discutie in Senatul american, prevede ca in lucrarile publice din cadrul programului de aproape 900 miliarde de dolari sa fie folosite doar bunuri produse in America (fier si otel, de exemplu).

Clauza a determinat un val de critici din partea principalilor parteneri comerciali ai Statelor Unite - Uniunea Europeana si Canada - ingrijorati de faptul ca Statele Unite se indreapta catre protectionism, fapt ce ar afecta exporturile si ar determina si alte tari sa adopte masuri protectioniste.

Masurile OPEC determina cresterea pretului petrolului

Pretul petrolului a crescut marti facandu-se astfel simtita limitarea productiei de catre OPEC. Pretul la contractele futures cu scadenta in martie a depasit pragul de 40 de dolari pe baril.

OPEC a livrat aproximativ 26.23 milioane de barili pe zi in ianuarie, in scadere fata de luna anterioara cand livrarile erau in jurul a 27.24 milioane de barili, inforeaza CNN Money.

OPEC, ai carei memebri acopera 40% din nevoia de petrol la nivel mondial, incearca de ceva vrem sa puna un prag in fata prabusirii pretului la petrol, pe fondul scaderii permanente a cererii si in conditiile in care pretul s-a prabusit in cateva luni de la 147 dolari pe baril.

British Petroleum - primele pierderi in 7 ani

Gigantul petrolier britanic BP devine cea mai recenta companie din domeniul petrolier care anunta pierderi in ultimul trimestru de activitate, in conditiile in care cererea pentru astfel de produse pare a continua sa scada, anunta The New York Times.

BP este cea de-a doua companie petroliera din Europa, dupa Royal Dutch Shell, a avut o pierdere de 3,3 miliarde dolari in primul trimestru cu pierderi din ultimii 7 ani de activitate.

Pierderile anuntate de companiile petroliere sunt rezultatul firesc al deprecierii pretului petrolului care a atins nivelul minim din ultimii 4 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea