Financiar

#criza economica financiara #recesiune globala #mix politici economice #ajutor stat banci #sector bancar romania #criza financiara romania #premier nou

Avem premier, n-avem premier - economia sufera

Afaceristii din Romania isi doresc un nou Guvern, cat mai repede cu putinta, si totodata spera la oprirea jocului penibil de-a premierul.

Ionut Dumitru, economist sef in cadrul Raiffeisen Bank , este de parere ca in Romania se resimt din ce in ce mai puternic efectele crizei internationale. Acest lucru necesita un mix urgent de politici economice, sustine economistul Raiffeisen, citat de The Money Channel.

Cererea din Romania se transforma tot mai mult in exces de cerere din ce in ce mai greu de finantat. De asemenea productia industriala este in scadere si actualul guvern este pe punctul de a reda stafeta. Postul de premier aruncat din mana in mana nu aduce incredere investitorilor. Acestia inca se tem sa investeasca in conditiile in care masurile anticriza sunt ratacite prin coalitii si intelegeri de dreapta si stanga.

Pana pe 22 decembrie, cand un nou guvern va veni cu planuri pentru economie, mai este doar o saptamana. Jocurile politice si pasarea functiei de premier nu indulcesc nevoile mediului de afaceri. Acestea raman aceleasi si au nevoie de un mix de politici economice care sa stimuleze sectorul afacerilor si sa-l aduca in acelasi timp pe un trend crescator.

"Masurile care trebuie sa vina, trebuie sa vina din partea politicilor economice. Trebuie sa vedem o politica -bugetara si o politica salariala, cumulata cu o politica de restructurare mult mai prudente. Este nevoie foarte mare de o cooperare intre BNR si Guvern, avem nevoie de un mix de politici economice adecvat, fapt ce inseamna o coordonare intre politica monetara si politica guvernamentala", a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank , Ionut Dumitru.

In acelasi timp recesiunea globala bate la usa. Banca centrala a Austriei avertizeaza asupra unui "efect de domino", in Europa de Est.

In conditiile in care un numar relativ restrans de grupuri bancare din Europa de Vest - inclusiv trei austriace - detin cele mai multe banci din tarile europene emergente, exista riscul sa se produca un "efect de domino" ce ar putea permite perpetuarea unei crize dintr-o tara in alta, estimeaza bancherii centrali austrieci.

"Cum vor evolua fluxurile de capital catre Europa emergenta depinde de puterea financiara a bancilor-mama si a altor subsidiare din cadrul aceluiasi grup, ca si de disponibilitatea bancilor-mama de a finanta subsidiarele", au declarat autorii unui studiu publicat de Banca Centrala a Austriei.

Potrivit studiului, riscurile ce ameninta refinantarea sunt majorate de pericolul unui efect de domino, deoarece o mare parte a capitalului strain din multe tari provine de la un numar relativ redus de banci occidentale.

UniCredit, inclusiv subsidiara UniCredit Bank Austria, este principalul creditor pentru Europa emergenta, inaintea grupurilor bancare si Erste Bank.

Urmatoarele grupuri financiare din clasament sunt Societe Generale ( ), banca belgiana KBC, dupa care vine OTP Bank din Ungaria si Banca Intesa. Dupa cum bine stim, majoritatea bancilor au reprezentante si subsidiare si in tara noastra.

In aceste conditii, singura metoda de salvare a Romaniei ramane un guvern stabil si un premier competent care sa nu gandeasca politic ci impotriva crizei.

Avertismentele vin din toate partile. Recesiunea globala incepe sa fie luata in considerare asemeni General Motors, Chrysler si multi alti constructori auto care acum au sanse teoretice sa scape de insolventa. Intreaga lume spera ca recesiunea sa nu aiba un impact asemanator la nivel global.

Directorul general al FMI, , a avertizat la Madrid, luni, ca recesiunea mondiala este un fapt real pozitionat in fata noastra. Acesta sustine ca o crestere economica incetinita, in tari emergente precum China, nu este suficienta pentru recesiunea tarilor dezvoltate.

Toate averizarile duc intr-un singur punct. Acesta este in mare parte constituit pe principii de politica economica aplicate rational, seriozitate si abordarea cu maxima seriozitate a crizei care zilnic face tot mai multe victime. In mediul social si de asemenea si in cel economic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea