Financiar

#buget #acord sindicate #acord patronate #trimitere in parlament

Avem buget pe 2009 - cine-i fericit, cine-i nemultumit

Executivul nu mai trebuie decat sa adopte micile modificari convenite cu sindicatele si patronatele, iar apoi sa trimita Bugetul in Parlament, a precizat vicepremierul Dan Nica.

Potrivit acestuia, proiectul final va fi definitivat in sedinta de Guvern de joi, imediat dupa urmand sa ia drumul Palatului Parlamentului, unde va fi dezbatut. In ciuda seriilor de "probleme ridicate de patronate si de sindicate", Cabinetul Boc a reusit sa ajunga la un "punct de vedere comun", ceea ce arata ca partenerii de discutie au inteles "situatia internationala foarte dificila", cel putin aceasta este pozitia oficiala a Guvernului.

De partea cealalta, sindicalistii si reprezentantii patronatelor spun altceva, cerand chiar Executivului sa mai aloce o "perioada de timp consultarilor" si sa nu trimita in pripa proiectul de buget in Parlament, deoarece forma actuala este "departe de a fi gata", din moment ce a fost facuta sub "presiunea timpului", dupa cum noteaza Adevarul.

Cu toate acestea, reprezentantii patronatelor nu pot sustine ca nu au reusit sa-si impuna punctul de vedere in anumite privinte. Astfel, Guvernul a fost de acord ca neimpozitarea profitului reinvestit sa se aplice incepand cu trimestrul al II-lea din acest an, dupa ce a revenit asupra deciziei initiale care prevedea ca facilitatea sa fie aplicata din 2010. Masura a fost adoptata la solicitarea Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania si a celor din UGIR.

Sindicatele s-au ales cu promisiunea redeschiderii negocierilor pe marginea cresterilor salariale din acest an dupa data de 15 aprilie. Emil Boc a dat asigurari ca majorarile vor depinde de performantele economice pe primul trimestru, de prognoze, in vreme ce cresterea cu 5%, dupa inflatie, nu se mai aplica. O alta masura care multumeste sindicatele este cea prin care perioada de acordare a ajutorului de somaj s-a prelungit cu trei luni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea