Financiar

#majorare #credit #avans #recuperare #leasing

Avansul la leasingul auto a crescut la cel putin 20-30%

Majoritatea companiilor de leasing au majorat in ultima perioada avansul cerut clientilor la cel putin 20-30%, din cauza cresterii recuperarilor de masini, spun sefii firmelor de leasing. Anul trecut unele companii practicau chiar si avansuri de 5% la finantarile auto, media pe piata fiind de circa 15%, in timp ce in prezent un client care vrea sa isi cumpere o masina in leasing trebuie sa vina cu cel putin 20% din valoarea acesteia, sau chiar 30% in cazul unor finantatori , informeaza Ziarul Financiar.

Avand in vedere ca numarul masinilor recuperate de la clientii cu probleme financiare a crescut, la sfarsitul anului trecut, la circa 10.000 pe intreaga piata, iar revanzarea acestora nu este deloc usoara, companiile incearca sa se protejeze astfel de riscul de neplata.

BCR Leasing nu mai imprumuta fara avans de cel putin 30%


"De la 1 aprilie am majorat avansurile la auto si nu mai acordam finantari cu mai putin de 30%, in timp ce inainte avansurile erau de 15-20%. Chiar si asa nu mai ai certitudinea ca iti recuperezi pierderea daca clientul iti returneaza masina. Anul trecut, cu un avans de 30% nici nu te uitai cui ii dai finantarea, acum insa te uiti mult mai atent la client", spune, pentru ZF, Claudiu Stanescu, directorul general al BCR Leasing.

Spre exemplu, pentru achizitionarea unei masini cu un pret de 12.000 de euro fara TVA, clientul trebuie sa vina acum cu un avans de 3.600 de euro, in timp ce in trecut avea nevoie sa economiseasca circa 1.800-2.400 de euro.

Avansul la TBI Leasing poate ajunge si pana la 50%


"Acum avansul minim pe care il percepem este de 15%, l-am majorat de la inceputul anului la toate categoriile de finantari, dar poate ajunge si la 50%, in functie de client si de bun. Anul trecut aveam si 5%, cel putin la auto eram mai flexibili", explica Florentina Mircea, directorul general al TBI Leasing.

Finantatorii mizeaza pe faptul ca un avans mai mare va determina clientii sa isi plateasca ratele la timp, deoarece, in cazul in care masina este returnata firmei de leasing, clientul pierde atat avansul, cat si toate ratele platite. Mai mult, firma de leasing poate da in judecata clientul pentru pierderea pe care o inregistreaza cu masina recuperata, in functie de prevederile contractului semnat intre cele doua parti.

"Avansul a fost majorat deoarece riscul este cu totul altul acum, mediul economic este instabil. Riscul de bun este mai mare, deoarece intampinam greutati in reposesia si in revanzarea bunurilor pe piata second hand. Pe de alta parte, si situatia financiara a clientilor este mai proasta, exista necunoscute legate de evolutia companiilor, dar si a persoanelor fizice. Din pacate, in ultima vreme au aparut default-uri chiar din primul an de finantare, deci se recupereaza putin, deoarece clientul a platit putine rate", afirma Mircea.

Avans de 20% necesar la UniCredit Leasing


Dan Constantinescu, director executiv in cadrul UniCredit Leasing Corporation, responsabil de activitatea de vanzari, spune ca anul acesta abordarea companiei este mai prudenta. Daca anul trecut avansul minim era de 15%, acum nivelul a urcat la 20%, dar acesta depinde si de bonitatea clientului.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea