Financiar

#asigurare de viata #polita #deductibilitate

Asiguratorii cer deductibilitatea politelor de viata cu maturitate de peste 10 ani

 

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR) solicita autoritatilor introducerea deductibilitatii pentru asigurarile de viata cu maturitate de peste 10 ani, exclusiv asigurarile de viata atasate creditelor, in limita a 400 euro/an atat pentru angajat, cat si pentru angajator.

Astfel, UNSAR va depune, luni, la Guvern, Ministerul Finantelor Publice , Ministerul Muncii si comisiile de specialitate din cadrul Parlamentului, o scrisoare oficiala in acest sens, masura sprijinita, de altfel si de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"Rascumpararea contractelor inainte de scadenta ar putea fi impozabila retroactiv, astfel incat statul roman sa acorde beneficii doar celor care folosesc aceste produse in scopul de a asigura veniturile familiei in caz de invaliditate, deces sau boala. In forma actuala, propunerea nu include asigurarile de viata atasate creditelor bancare", a explicat vicepresedintele UNSAR, Cornelia Coman , care este si director general al ING Asigurari de Viata.

Ea a explicat ca marea majoritate a asigurarilor de viata atasate creditelor bancare nu sunt incheiate voluntar, acesta fiind motivul pentru care nu a propus introducerea deductibilitatii si pentru aceasta categorie.

"Partea de stimulare se justifica atunci cand clientii sunt cei care aleg sa incheie o polita de asigurare de viata", a mai spus Coman, care a adaugat ca a fost stabilita o maturitate de cel putin 10 ani pentru a fi sprijinita economisirea pe termen lung.

Vicepresedintele UNSAR a mai spus ca plafonul de deductibilitate din impozitul pe venit ar fi similar celui de pe segmentul pensiilor private facultative, care dispune de acest beneficiu, in limita a 400 euro pe an pentru angajat si pentru angajator. 

UNSAR solicita deductibilitate in asigurarile de viata in baza unui raport de analiza, care demonstreaza existenta unui deficit semnificativ de protectie a romanilor si subliniaza slaba acoperire a populatiei pentru varsta de pensionare .

"Pentru consumatori, deductibilitatea va creste pe de o parte interesul pentru protectia familiei impotriva evenimentelor neprevazute, iar pe de alta parte va impulsiona economisirea pe termen lung", a mai spus Coman.

Potrivit estimarilor, deficitul de protectie, adica diferenta dintre resursele financiare necesare si cele disponibile, era de 98 miliarde euro in 2008. In ce priveste economisirea pentru varsta pensionarii, in prezent, mai putin de jumatate din populatia activa este asigurata pentru pensii, respectiv mai putin de 5 milioane de persoane din cele 10,5 milioane cat numara populatia activa.

Deficitul de protectie a fost calculat ca diferenta intre resursele financiare necesare si cele care sunt disponibile la un moment dat pentru a mentine standardul de viata al unei familii in cazul decesului persoanei cu venitul cel mai mare din familie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea