Financiar

#asigurari #asigurare de viata #polita

Asigurarea de viata: Ce este si de ce avem nevoie de ea?

In ziua de azi, cand traiul este din ce in ce mai alert, iar oamenii muncesc din ce in ce mai mult, dorim sa stim ca atat noi, cat si familiile noastre suntem in siguranta, mai ales din punct de vedere material. Una din modalitatile prin care putem sa oferim familiei o securitate financiara in cazul unor evenimente neplacute este incheierea unei asigurari de viata .

Ce este asigurarea de viata?

Asigurarea de viata este un contract intre beneficiar si o societate de asigurari, prin care aceasta din urma preia o serie de riscuri la care beneficiarul ar putea fi supus, in schimbul unei taxe, si se angajeaza sa ii plateasca acestuia o suma stabilita in contract, in cazul producerii unui eveniment neplacut.

Sumele (primele de asigurare) pe care asiguratul trebuie sa le plateasca depind de mai multi factori. De exemplu, o este mai ieftina pentru un tanar sanatos si mai scumpa pentru o persoana mai in varsta, care sufera sau a suferit de anumite afectiuni. In principiu, polita este cu atat mai scumpa cu cat evenimentul asigurat este mai probabil sa se produca.

Daca la inceput asigurarile de viata acopereau doar riscul de deces, odata cu trecerea timpului companiile au inceput sa asigure si vatamarea corporala, imbolnavirea sau chiar supravieturea, de exemplu.

Un beneficiar poate incheia mai multe asigurari de viata la mai multe companii. El poate colecta, astfel, sumele de la toti asiguratorii, in cazul producerii evenimentului asigurat.

Asigurarea de viata poate fi folosita, totodata, si ca o solutie de economisire.

Cate tipuri de asigurari de viata exista?

1. Asigurarea de viata pe termen limitat

Acest tip de asigurare se incheie pe un numar de ani prestabilit, este cea mai simpla si cea mai ieftina forma de asigurare de viata . Aceasta acopera doar riscul de deces al asiguratului.

Daca in momentul expirarii contractului asiguratul este in viata, asiguratorul este exonerat de orice plata. Acest tip de asigurare este ieftina si pentru ca nu ofera posibilitatea capitalizarii si economisirii primelor de asigurare.

2. Asigurarea de viata pe termen nelimitat

Acest tip de contract asigura tot riscul de deces, insa pana la o varsta mult mai inaintata (100 de ani), iar primele de asigurare se platesc pe o perioada mai scurta, pana la varsta de pensionare .

Totusi, spre deosebire de asigurarea pe termen limitat, in acest caz beneficiarul va primi actualizata in cazul in care implineste varsta precizata in contract.

Asigurarea pe termen nelimitat este mai scumpa decat cea pe termen determinat.

3. Asigurarea de viata mixta

Spre deosebire de cele doua tipuri de asigurari de mai inainte, aceasta asigurare acopera si riscul de supravietuire. Astfel, in cazul decesului asiguratului, beneficiarul va primi suma de bani stipulata in contract, iar in cazul in care asiguratul supravietuieste, va primi suma asigurata .

Valoarea primei de asigurare se stabileste in functie de durata pe care se incheie contractul, starea de sanatate a asiguratului, varsta si sexul asiguratului si clauzele suplimentare incluse in contract.

Asigurarea mixta de viata permite economisirea, capitalizarea si investirea banilor.

Cine are nevoie de o asigurare de viata?

In cazul in care nu stiti sigur daca aveti sau nu nevoie de o asigurare de viata, ganditi-va ce s-ar intampla cu familia dumneavoastra in situatia in care vi s-ar intampla ceva rau. Asigurarea va poate ajuta financiar familia, in cazul nefericit in care dumneavoastra nu ati mai fi alaturi de ea.

Pentru a vedea si mai bine ce influenta ar avea o asigurare de viata asupra finantelor familiei, putem analiza urmatoarele doua cazuri:

- Sunteti casatorit, cu copii. In acest caz, daca dumneavoastra nu mai sunteti, familia se va descurca foarte greu doar cu venitul sotului/sotiei. Asigurarea de viata le va putea aduce un venit in plus.

- Va cresteti singur(a) copii. In cazul acesta, pe umerii dumneavoastra cade intreaga responsabilitate financiara a familiei. O asigurare de viata le-ar putea oferi copiilor dumneavoastra o rezerva financiara in cazul decesului dumneavoastra sau a unei probleme grave de sanatate.

In orice situatie v-ati afla, asigurarea de viata va poate oferi atat siguranta financiara, cat si o modalitate eficienta de economisire sau capitalizare .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea