Financiar

#ieftinire #metru patrat #pret #apartament

Apartamentele vechi s-au ieftinit, in medie, cu 200 euro/metru patrat

Pretul mediu pe metrul patrat a scazut, in cazul apartamentelor vechi, in majoritatea oraselor mari, cu aproximativ 200 de euro in primul semestru al acestui an. Potrivit unei analize euro /mp. Scaderi similare s-au inregistrat si in tara – la Cluj-Napoca pretul mediu a ajuns la 1.000 - 1.300 euro/mp, fata de 1.200 - 1.500 euro/mp in luna ianuarie. In Constanta, de la 1.300- 1.700 euro in 2007, in acest an preturile au ajuns la 1000-1500 euro/mp, iar la Iasi de la circa 1.400 euro, in ianuarie anul curent la 1.200 euro/ mp la jumatatea acestui an”, sustin reprezentantii companiei imobiliare.

Scaderi importante s-au inregistrat si in Bacau, de la 1.100 euro / mp in zonele bune, in iunie anul trecut, la 950 euro la inceputul acestui an, iar pe parcursul lui 2008 preturile au scazut cu sub 5%, proportie inregistrata de altfel si la Brasov. In schimb, in Timisoara, preturile au crescut de la finele anului trecut si continua sa creasca la imobilele vechi de lux, acestea fiind scoase la vanzare cu aproximativ 3.000 euro/ mp.

Totusi, s-au inregistrat si scaderi de 5-10%, insa doar in unele zone. Scaderea preturilor apartamentelor vechi vine dupa ani de crestere accelerata a preturilor, stimulata de doi factori principali: aderarea la UE si accesul mai facil la creditele ipotecare. „Un factor foarte important a fost reprezentat de cei doi ani de asteptare pe care Romania i-a avut pana la intrarea in UE. Am avut un preludiu prelungit de doi ani, in care preturile s-au triplat, iar dupa aderare - in mod previzibil , de altfel - au crescut in continuare, si nu intotdeauna justificat”, considera Andrei Pascu, reprezentant al RE/MAX.

La randul sau, directorul regional al companiei, Adrian Sischin, apreciaza ca scaderea preturilor apartamentelor n-ar trebui sa surprinda pe nimeni, deoarece era previzibila si, in plus, pentru majoritatea populatiei, aceasta este o veste buna, si nicidecum una proasta. Acesta este de parere ca, in mare parte, cei mai afectati de scaderea dinamicii tranzactiilor sunt dezvoltatorii imobiliari, intrucat trebuie sa isi recupereze investitiile in anumite termene.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea