Financiar

Angajatii si angajatorii platesc mai mult la asigurarile sociale.

Colectarile la bugetul asigura- rilor sociale de stat au crescut, in primele trei luni din acest an, cu aproape 50%, ajungand la 8,24 miliarde de lei, comparativ cu 5,51 miliarde de lei in primele trei luni ale anului trecut, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).

Din suma totala care a ajuns la bugetele de pensii, somaj, sanatate, accidente de munca si , 4,94 miliarde de lei au fost colectati de la angajatori, iar restul de 2,49 miliarde de lei de la salariati .

Aceasta crestere se datoreaza mai multor factori. „Ca urmare a modificarilor legislative, cu incepere de la 1 ianuarie 2008, baza de impozitare a contributiilor pentru asigurarile sociale de stat este constituita atat pentru angajat, cat si pentru angajator din venitul brut realizat lunar.

In acest fel, baza de impozitare a fost largita si cu unele categorii de venituri care nu erau incluse, cum ar fi stimulentele, plata cu ora, cenzoratele, consiliile de administratie etc.“, spun reprezentantii biroului de presa al MEF.

Mai multi contribuabili

Un alt motiv care a contribuit la acest avans a fost faptul ca baza de impozitare a fost extinsa prin cresterea numarului de contribuabili. Numarul de salariati din Romania a crescut simtitor, iar pe de alta parte, remuneratia directorilor pe baza contractului de mandat a fost asimilata salariului.

In plus, a fost eliminata restrictia de plata a contributiilor CAS la cinci salarii brute atat pentru angajat, din septembrie anul trecut, cat si pentru angajator, de la inceputul acestui an.

Reprezentantii Finantelor nu au oferit date exacte care sa arate cat din procentul de crestere a colectarilor se datoreaza extinderii bazei de calcul a contributiilor sociale. Totusi, potrivit estimarilor oficialilor din Finante, „impactul extinderii bazei de impozitare, calculat la nivelul intregului an 2008, va fi de 1.663,63 milioane de lei“.

Lovitura pentru salariile mari

Eliminarea plafonului de cinci salarii medii brute pentru calculul contributiei la fondurile de asigurari sociale de stat i-a afectat atat pe angajati, cat si pe angajatori. Potrivit estimarilor oamenilor de afaceri, in Romania exista intre 10.000 si 20.000 de persoane care au salariul brut mai mare de cinci salarii medii brute. Adica peste 8.115 lei, de cinci ori mai mare decat salariul mediu brut pe luna martie 2007, calculat de Statistica la 1.613 lei.

Gabriela Sasu, contabil-sef la Oriflame Romania, spune ca nu a fost afectata de modificarile legislative deoarece a negociat cu conducerea companiei valoarea neta a salariului.

De altfel, masura a taiat din salariul angajatilor foarte bine platiti care au stabilit cu angajatorul salariul brut. De exemplu, seful Departamentului de audit si dintr-o companie mare, care are un salariu de 10.500 de lei (peste 2.860 de euro), plateste contributii sociale in valoare de 1.732 lei, cu 394 de lei mai mult decat inainte de intrarea in vigoare a legii modificate.

Acesti salariati sunt nemultumiti in special din cauza faptului ca plata lunara a unei sume mai mari catre fondul contributiilor de asigurari sociale nu inseamna ca vor primi o pensie mai mare.

continuarea in Evenimentul Zilei 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea