Financiar

#angajati #salarii #somaj

Angajatii din 70% dintre firme au primit salarii mai mari anul trecut

In plina criza financiara, aproape 70% dintre firmele romanesti au marit salariile angajatilor in 2009 si doar 16% din companiile private au apelat anul trecut la masura somajului tehnic, scrie Ziare.com, citat de Bloombiz.ro.

Doar 16% din companiile private au apelat la somaj tehnic , pe o perioada de pana la trei luni, iar 8% la concediu fara plata , situatie care se va schimba in cursul acestui an printr-o crestere a ponderii celor doi indicatori , putandu-se astfel evita concedierile angajatilor, arata PricewaterhouseCoopers .

Companiile din sectoarele IT si servicii financiare nu au trimis angajati in somaj tehnic, in timp ce pe segmentul de numai 5% au apelat la aceasta solutie, informeaza Romania Libera.

"Companiile nu au fost interesate de somajul tehnic, pentru ca este greu sa delimitezi exact cine pleaca si cine ramane, insa au existat diferente pe diferite sectoare. De exemplu, productia este campioana pentru ca, in primul rand, este obisnuita si, in al doilea rand, pentru ca atunci cand nu are cerere poate opri activitatea. In schimb, pe partea de servicii trebuie sa restructurezi intreaga activitate. In 2010, graficul se va schimba, iar companiile vor incepe sa apeleze la somajul tehnic", a declarat Ruxandra Stoian, partener in cadrul Departamentului de Servicii de consultanta resurse umane al PwC, pentru Mediafax.

Cu toate ca in 2009 companiile private estimau o crestere medie a salariilor de 9%, in realitate s-a aplicat una de doar 7,5%, iar pentru 2010 indicatorul va fi de 6%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea