Financiar

#gazprom #rusia #energie #nabucco #uniunea europeana #plan securitate

Analiza: Gazprom nu vede cu ochi buni strategia energetica a UE

Planul privind strategia de a UE este criticat de reprezentantii Gazprom, care considera ca principala preocupare a oficialilor europeni in domeniul energetic ar fi trebuit sa fie o relatie privilegiata cu Rusia si nu cautarea altor parteneri sau a altor resurse.

Reprezentantii Gazprom pornesc de la premisa ca, pana in 2020, necesitatile energetice ale Uniunii Europene nu vor putea fi acoperite fara resursele pe care le poate oferi Rusia, prin conductele rusesti, fapt care ar califica proiectele Gazprom North Stream si South Stream drept vitale pentru supravietuirea energetica a UE.

In aceste conditii, oficialii Gazprom reclama o pozitie clara si ferma a Uniunii Europene fata de colaborarea cu Rusia privitor la importurile de gaze si sunt intrigati de semnalele contradictorii pe care le primesc de la Bruxelles.

"Am declarat, in repetate randuri, ca avem semnale contradictorii de la partenerii nostri europeni in ceea ce priveste nevoia de gaz rusesc. Planul de actiune al UE de securitate energetica si solidaritate - facut public saptamana trecuta (pe 13 noiembrie, n.r.) - reprezinta inca o confirmare a unei astfel de incertitudini", a spus vicepresedintele Gazprom, Aleksander Medvedev.

Oficialul Gazprom s-a aratat intrigat de faptul ca in sistemul de prioritati al noii politici energetice europene, importului de resurse energetice nu i se acorda un rol esential, iar dezvoltarea relatiilor cu Rusia - principalul furnizor de gaze si carbune pe pietele UE si al doilea furnizor de petrol, dupa OPEC-este inclusa numai printre prioritatile si obiectivele generale de eficientizare a cooperarii energetice internationale.

Reactia vicepresedintelui Gazprom vine dupa prezentarea planului de actiune privind securitatea si solidaritatea energetica al Uniunii Europene, dar si dupa summitul UE-Rusia, in urma caruia s-a decis reluarea negocierilor dintre cele doua parti cu privire la un parteneriat consolidat, intrerupte din cauza conflictului din Georgia.

Noua europeana: eficientizarea consumului sau scaderea dependentei de gazul rusesc?

Prezentand Planul de actiune privind securitatea si solidaritatea energetica a Uniunii, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a tinut sa sublinieze ca politicile si proiectele energetice propuse nu se indreapta impotriva Rusiei, transmitea pe 13 noiembrie corespondentul NewsIn la Bruxelles. Politica de securitate energetica este "pur si simplu o chestiune de precautie si o dorinta de a diversifica sursele, la fel cum si Rusia doreste sa aiba cati mai multi clienti", a spus Barroso.

Comisia a anuntat ca prioritati, pentru revizuirea strategica a pachetului energetic, adoptarea si implementarea rapida a masurilor pentru atingerea obiectivelor de politica energetica , prin reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, o pondere de 20% a surselor regenerabile in consumul final de energie si o reducere cu 20% a cererii de energie, pana in 2020. Problema dependentei in proportie de 100% a opt tari, majoritatea est-europene, de importurile de gaz din Rusia urmeaza a fi solutionata prin interconectarea lor la retelele energetice europene.

Contra-argumentele Gazprom

Chiar daca oficialii europeni sustin ca planul de securitate energetica nu este indreptat impotriva vreunei tari si nici este specificata in planul european o sursa concreta de amenintare, vicepresedintele Gazprom considera ca "este clar ca e vorba in primul rand de Rusia".

In sprijinul sau, oficialul Gazprom a adus statisticile Agentiei Internationale pentru Energie, care se coreleaza cu cele proprii ale companiei ruse. Potrivit declaratiilor vicepresedintelui Gazprom, Agentia Internationala pentru Energie (IEA) estimeaza ca importurile europene de gaze naturale din Rusia vor creste cu 65-100 miliarde de metri cubi pana in 2020.

In 2007, gigantul rusesc a exportat 153,7 miliarde metri cubi de gaze naturale, iar estimarile pentru exporturile din 2008 indicau un nivel de 163 miliarde metri cubi. Ulterior, Gazprom a revizuit in scadere, la 161 miliarde metri cubi, estimarile pentru exporturile de gaze naturale din 2008, a declarat Aleksandr Medvedev.

"Europenii incearca sa rezolve aceasta problema fara a lua in calcul folosirea mai activa a gazelor naturale ca cel mai ecologic dintre toate tipurile de combustibili", spune oficialul Gazprom, referindu-se la lichefierea gazelor. Mai mult, limitarea importului de gaze, ca o prioritate a politicii energetice, pune unele state ale noii Europe in fata unei dileme, sustine presedintele Rusiei .

"Acestea trebuie sa aleaga intre necesitatea obiectiva de inlocuire a potentialului energetic si fobiile politice, legate de cresterea dependentei de furnizarile rusesti de resurse energetice", a explicat Dmitri Medvedev.. In concluzie, vicepresedintele Gazprom se intreaba retoric "Va avea nevoie Europa de cantitati suplimentare de gaze din Rusia sau nu?" si afirma increzator ca "Timpul va arata". 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea