Financiar

#pensie #economii #romania

Afla cat trebuie sa pui deoparte pentru o pensie linistita

Un roman trebuie sa puna deoparte mai mult de 300 de euro pe luna, adica salariul mediu net, pentru a putea avea un trai decent la batranete .

Pentru a avea un nivel de trai similar cu cel de dinainte de pensionare, romanii ar trebui sa puna deoparte 3.700 de euro pe an, arata un studiu realizat de grupul Aviva si compania de consultanta Deloitte.

Cu economii pentru pensie de 308 euro pe luna, varstnicii isi pot asigura batraneti linistite. Suma este insa cu numai 22 de euro mai mica decat salariul mediu net in Romania, potrivit datelor INS din iulie 2010.

Salariul mediu net de 1.355 lei, reprezinta 322 euro, astfel ca un roman "mediu" ar trebui sa economiseasca toti banii pe care ii castiga lunar pentru a avea un nivel de trai bun la pensie.

In cadrul studiului au fost analizate doar salariile oficiale, pensiile de stat si pilonul II de pensii facultative obligatorii.

"Nu am luat in considerare alte forme de economisire , precum depozitele de la banci sau faptul ca unele persoane au, de exemplu, un apartament pe care il pot vinde sau inchiria", a declarat Alexandru Carlan, director de marketing Aviva, citat de Gandul.

In urmatorii 40 de ani, 11 milioane de persoane se vor pensiona in Romania
. In momentul de fata, numarul angajatilor este de 4,68 milioane de romani.

5 milioane de romani au participat, in august 2010, la fondurile de pensii administrate privat - pilonul II, fata de doar 3,6% in decembrie 2009.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea