Financiar

#ue #aderare #profit #firma #imm

Aderarea creste numarul firmelor profitabile

In primul an de la aderarea la Uniunea Europeana, peste 50% din IMM-uri au devenit profitabile, procent consemnat pentru prima oara din ’90 incoace. Performantele inregistrate in 2007 sunt cu atat mai importante cu cat, inainte de aderare, euroscepticii prevedeau o rata a falimentului de 80% in randul firmelor mici si mijlocii.

„Profitabilitatea in ascensiune se datoreaza, in primul rand, cresterii economice inregistrate de tara noastra anul trecut. In plus, sunt convins ca si cei care conduc IMM-urile sunt mai bine pregatiti", a declarat, pentru „Adevarul", Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania ( AOAR ).

Eliminarea deseurilor, prea putin profitabila


Cele mai profitabile domenii de activitate in 2007 au fost tranzactiile imobiliare, intermedierile financiare si serviciile prestate intreprinderilor. „La polul opus, cea mai putin profitabila activitate a fost eliminarea deseurilor", sustine Ovidiu Nicolae, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania ( CNIPMMR ).

Datele CNIPMMR arata ca, in 2007, aproape 62% din IMM-uri au obtinut performante mai bune comparativ cu 2006, in timp ce doar 8% au avut un an mai prost. In plus, 67% din intreprinzatori sunt optimisti si considera ca vor obtine rezultate mai bune in 2008, in timp ce 52% apreciaza evolutia mediului economic din Romania ca pozitiva.

O viziune pesimista este impartasita de numai 6,5% din IMM-uri, care se asteapta ca 2008 sa fie un an cu probleme. „Probabil ca firmele care au declarat ca nu vor obtine performante anul acesta vor fi si cele care vor da faliment in aceeasi perioada", explica Nicolae.

Birocratia, principala dificultate

Reprezentantii IMM-urilor sunt de parere ca principala dificultate cu care se confrunta mediul de afaceri din tara noastra este birocratia, cu toate ca numarul patronilor care contesta eficienta acesteia este in scadere.

„In momentul de fata, doua din cinci IMM-uri au mari probleme cu birocratia, fiscalitatea clasandu-se pe locul doi din punctul de vedere al dificultatilor. Resursele umane sunt o alta mare problema a firmelor, circa 35% din acestea afirmand ca au dificultati din acest punct de vedere", spune presedintele CNIPMMR.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea