Financiar

#asigurari #active #pensii_private

Activele pensiilor private din Romania, de 140 de ori mai mici decat media internationala

Activele fondurilor de pensii euro , potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, care citeaza rezultatele studiului anual Global Pension Asset Survey. In Romania, insa, pensiile private nu reprezinta decat 0,5% din PIB, adica de 140 de ori mai putin decat media mondiala.

"In timp ce fondurile de pensii private reprezinta 120% din PIB in Olanda, 113% in Elvetia, 93% in Australia si Statele Unite, in Romania pensiile private reprezinta doar 0,5% din PIB, adica de 140 de ori mai putin, in termeni relativi", a declarat presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania ( APAPR ), Crinu Andanut.

"Cifrele sunt reci, dar ele reflecta atat un nivel de dezvoltare complet diferit, cat si o intarziere uriasa in stimularea economisirii private pentru pensionare intre cele doua lumi, Vestul dezvoltat si Romania", a completat el.

Studiul anual Global Pension Asset Survey a fost realizat de compania de consultanta Towers Watson. 

La nivelul celor 13 state, majoritatea activelor fondurilor de pensii private erau investite in actiuni (54%) si obligatiuni (28%), restul in alte instrumente financiare. Statele cu cele mai mari ponderi ale investitiilor in actiuni sunt Brazilia (72%), Hong Kong, SUA, Marea Britanie, Africa de Sud si Irlanda (cu 59-62%), potrivit studiului.

La nivelul celor 13 state incluse in studiu, activele totale ale fondurilor de pensii private au crescut cu 15,1% in 2009 fata de 2008 si cu 42,7% fata de anul 1999. Cele mai mari piete de pensii private la nivel global sunt Statele Unite (57% din totalul activelor acoperite de studiu), Japonia (14%) si Marea Britanie (8%).

Desi ponderea pensiilor private in PIB-ul celor 13 state analizate a urcat in 2009 fasta de nivelul din 2008, de 58%, aceasta ramane sub cel inregistrat in 1999, de 76% din PIB, se mai arata in comunicat.

Studiul privind activele fondurilor de pensii include date despre sistemele de pensii private din Australia, Brazilia, Canada, Franta, Germania, Hong Kong, Irlanda, Japonia, Olanda, Africa de Sud, Elvetia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea