Financiar

Activele fondurilor de pensii facultative au crescut spectaculos

Valoarea activelor nete ale celor sapte fonduri de pensii facultative (pilonul III) care au demarat activitatea a crescut cu 17,69% in luna aprilie pana la 29,21 milioane lei (7,94 milioane euro), potrivit datelor publicate joi de arbitrul pensiilor private.

La data raportarii, erau active sapte fonduri de pensii facultative (pilonul III): AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Tiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata ), ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata) si OTP Strateg (administrat de OTP Garancia Asigurari), potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Numarul total de atras de cele sapte fonduri de pensii facultative era de 82.337 la 30 aprilie, dupa cum arata datele publicate de CSSPP.

AZT Moderato a atras 16.733 de participanti pana la finalul lunii aprilie si a ajuns la o valoare a activului net de 5,62 milioane lei, ING Clasic avea 14.750 de participanti si un de 4,98 milioane lei, AZT Vivace - un activ net de 3,37 milioane lei si 14.411 participanti, Pensia Mea - 6.134 de participanti, cu un activ de 2,23 milioane lei, iar ING Optim - un activ net de 2,73 milioane lei si 9.824 de participanti. BCR Prudent, cu 20.180 de participanti, a ajuns la un activ net de 10,21 milioane lei.

OTP Strateg a facut prima raportare la CSSPP la sfarsitul lunii si a afisat un numar de 305 de participanti si un activ net de 57.796 lei.

Cea mai mare crestere fata de luna anterioara a fost inregistrata de ING Optim, ale carui active nete au sporit cu 30,21%. Activele nete ale AZT Vivace au crescut cu 19,9%, cele ale Pensia Mea au urcat cu 20,51%, OTP Strateg si-a sporit activele cu 7,72%, iar ING Clasic - cu 22,22%. Valoarea activelor nete ale fondului AZT Moderato a urcat cu 17% fata de luna precedenta, in timp ce activele nete ale BCR Prudent au crescut cu 11,95%.

CSSPP a mai avizat ca administrator de fonduri de pensii facultative societatea SAI Raiffeisen Asset Management.

Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 ani si sase luni. Contributia la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut si este deductibila in limita a 200 euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit.

Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au inceput sa fie colectate in mai 2007.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Pune o intrebare