Financiar

#saracie #romania #ue

83% dintre romani considera ca nivelul saraciei a crescut

83% dintre romani considera ca saracia a crescut in tara lor in ultimul an, peste media la nivel de Uniune, unde trei sferturi (74,7%) din populatie are acest sentiment, in conditiile in care un european din sase vorbeste de o lupta continua pentru plata cheltuielilor casnice, potrivit CE, informeaza Newsin.

Aceste date au fost prezentate in sondajul Eurobarometru privind impactul social al crizei, prezentat marti de Comisia Europeana, care a fost realizat in luna mai 2010 si marcheaza jumatatea Anului european de lupta impotriva saraciei.

Sondajul urmeaza deciziei din 17 iunie a liderilor UE de a scoate 20 de milioane de europeni din saracie si excluziune sociala pe parcursul urmatorului deceniu.

"Rezultatele sondajului confirma ca saracia reprezinta o problema majora in UE si ca actuala situatie economica si financiara agraveaza situatia. Criza se face simtita si o proportie semnificativa de europeni reusesc astazi cu greu sa faca fata cheltuielilor de zi cu zi", a declarat László Andor, comisar UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, in cadrul unei conferinte de presa, la Bruxelles.

"Noua strategie UE pentru urmatorul deceniu (Europa 2020) si obiectivul acesteia de scoatere a cel putin 20 de milioane de europeni din saracie pana in 2020 emite un mesaj puternic privind angajamentul sincer al tuturor tarilor la rezultate vizibile pentru o Europa mai corecta si mai incluziva", a adaugat comisarul european.

In general, cetatenii romani cred ca saracia a crescut la toate nivelurile in anul precedent sondajului: 65% considera ca saracia a crescut puternic in tara lor, 77% cred ca saracia a crescut la nivel local si 71% considera ca saracia a crescut pe tot cuprinsul UE.

Ponderile sunt in crestere fata de nivelurile inregistrate in sondajul din martie, cand se cifrau la 74%, 67%, respectiv la 58%. In plus, romanii au avut unele dintre cele mai mari probleme din UE cu achitarea facturilor curente si cumpararea de alimente sau alte articole de consum zilnic, 91,7% dintre ei confruntandu-se in ultimul an cu astfel de dificultati, mai mult sau mai putin grave.

Criza si adoptarea unor masuri de austeritate se reflecta in perceptia oamenilor cu privire la saracie. Grecia iese in evidenta cu 85% dintre respondenti care considera ca saracia a crescut in zona in care traiesc ei.

83% dintre francezi, 82% dintre bulgari, 77% dintre romani si 75% dintre italieni impartasesc, la randul lor, acest punct de vedere. In timp ce, in unele tari, oamenii se asteapta si la alte dificultati, de exemplu sapte din zece romani si greci se asteapta ca situatia financiara a gospodariei lor sa se deterioreze, in altele, perceptiile s-au imbunatatit.

Aproximativ 60% dintre romani au sustinut ca, in ultimele sase luni, costurile ingrijirii medicale, ale ingrijirii copilului sau ale ingrijirii pe termen lung pentru ei sau pentru cei apropiati lor au devenit mai greu de suportat: 52% au considerat ca a devenit "mult mai dificil".

Drept urmare, 86% dintre romani si unguri considerau ca cel putin o cincime din populatia tarii lor traia in saracie.

Ca si in martie 2010, 27,7% dintre respondentii din Romania care au un loc de munca nu sunt prea increzatori si 9,6% nu sunt deloc increzatori ca vor putea sa isi pastreze locul de munca actual in urmatoarele 12 luni, iar 18,1% cred ca ar fi destul de putin sau deloc probabil sa poata sa isi gaseasca un nou loc de munca in termen de sase luni, in cazul in care ar fi concediati .

In sfarsit, in ceea ce priveste viitoarele venituri, 39% dintre romani anticipeaza explicit prestatii de pensie reduse, 11,2% cred ca vor trebui sa isi amane iesirea la pensie, iar 20,1% cred ca va fi nevoie sa economiseasca mai multi bani pentru batranete .

In acelasi timp, 30% sunt foarte ingrijorati ca venitul lor la batranete va fi insuficient pentru o viata decenta, iar 18,2% sunt destul de ingrijorati de o astfel de posibilitate.

In 17 state membre, majoritatea respondentilor sunt foarte sau destul de ingrijorati ca venitul lor la batranete nu va fi adecvat pentru a putea trai decent.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea