Financiar

#fonduri de pensii #virament bancar #casa nationala de

28 de milioane de euro, virate fondurilor de pensii private

Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale a virat vineri fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) contributii in valoare totala de 110,644 milioane lei (circa 28 milioane euro), conform datelor furnizate de reprezentantii CNPAS.

Aceasta transa de contributii este aferenta lunii octombrie, fiind ultima pentru anul 2008. In total, in acest an (pilonul II a devenit functional in primavara), fondurile de pensii private obligatorii au incasat contributii totale de 822 milioane lei (circa 220 milioane euro sau 208 milioane euro la cursul actual).

Potrivit legii, fondurile de pensii private obligatorii vor incasa din luna martie 2009 contributii majorate, de la doi la suta din venitul brut al participantilor la 2,5 la suta. Contributia virata catre fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) va creste de la doi la suta la 2,5 la suta din venitul brut al fiecarui participant la sistem, incepand din luna ianuarie 2009 .

Luna ianuarie este insa luna de referinta pentru ca virarea contributiilor majorate se va face incepand cu colectarea din luna martie 2009, aferenta lunii ianuarie 2009. Colectarea si virarea contributiilor catre fondurile de pensii private obligatorii dureaza aproximativ 50 de zile intre incheierea lunii de referinta si virarea efectiva a contributiilor catre fonduri. Colectarea pentru luna ianuarie 2009 va fi virata in conturile fondurilor de pensii pe 20 martie 2009.

In anul 2009, primele doua transe de colectare (ianuarie pentru contributiile aferente lunii noiembrie 2008 si februarie pentru contributiile aferente lunii decembrie 2008) se vor baza doar pe contributii de doi la suta din venitul brut al participantilor, iar restul de zece transe lunare vor fi calculate la 2,5 la suta din venitul brut al participantilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea