Financiar

#angajati #bani #impozit #contributii sociale

2011 ar putea aduce reducerea contributiilor sociale

Anul 2011 ar putea aduce reducerea contributiilor sociale . Ministrul Gheorghe ialomiteanu a declarat sa seva lua in calcul acest lucru, pentru a diminua costul cu forta de munca.

Constributille sociale pe care angajatii romani trebuie sa le plateasca statului sunt printre cele mai ridicate din Europa. Multe dintre tarile vecine au incep de asemenea sa scada impozitele.

"In politica fiscala, cel mai bun lucru este stabilitatea. Imi doresc o politica fiscala stabila, dar in jur sunt tari care au inceput sa reduca impozitele. Exista o concurenta din partea vecinelor. Avem trecut si in scrisoarea cu FMI si CE sa reducem contributiile sociale, intrucat costul fortei de munca este ridicat in comparatie cu alte tari. Se discuta la jumatatea anului 2011. Mi-as dori acest lucru", a declara Gheorghe Ialomiteanu.

In functie de posibilitatile financiare de anul viitor, Executivul ar putea reduce contributiile sociale. Acest lucru ar duce la incurajarea de creare de noi locuri de munca. Si salariul net incasat de angajati ar putea creste in urma acestei modificari.

"In 2011 trebuie sa fim prudenti. Politica fiscal-bugetara este prudenta. Un lucru este insa cert. Trebuie sa luam in calcul reducerea CAS", a mai declarat ministrul.

Contributiile sociale care se platesc in Romania sunt de 31,3% din salariul brut, dintre care 20,8% sunt platite de catre angajator.

In topul celor mai mari contributii sociale platite din regiunea Europei Centrale si de Est, Romania se situeaza pe locul II, fiind depasita de Ungaria, cu un nivel de 33,5%. In Bulgaria nivelul este de 18%, in Polonia de 19,52% iar in Cehia de 28%.

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, este de asemenea in favoarea reducerii contributiilor sociale.

"In momentul in care punem pe firme si pe salariatul roman, cel care munceste, contributii enorme fara sa tinem cont de un anumit echilibru pentru a plati un anumit nivel de pensii, si ne uitam cu atentie la cifre, vedem ca descurajam munca, exact cea care poate sa asigure pensii mai mari", a declarat Mugur Isarescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea