Financiar

#locuinte #asigurari #asigurare #locuinta #asigurare obligatorie

20 euro pe an va costa asigurarea obligatorie a locuintei

In Romania exista aproximativ 8,4 milioane de locuinte, iar din acest total, circa 60-70% sunt de tip A, construite din materiale performante, si pentru care se va plati o prima anuala obligatorie de asigurare de 20 euro. Pentru restul locuintelor, de tip B, prima obligatorie este de 10 euro/an. Gradul de acoperire a asigurarii obligatorii a locuintelor va fi de circa 30-40% in primul an de dupa intrarea in vigoare a legii 260/2008 a spus, miercuri, directorul general in cadrul Directiei Generale de Reglementari si Autorizari asigurari obligatorii (DGRAAO), Marius Bulugea.

Bulugea a explicat ca procentajul mic din primul an de dupa intrarea in vigoare a legii este efectul inexistentei unei baze adecvate de date privind persoanele ce trebuie sa plateasca asigurarea, in special date referitoare la asiguratii din mediul rural.

Directorul DGRAAO a precizat ca despagubirile medii anuale, ce acopera cutremurele, alunecarile de teren si inudatiile, se ridica la 100 milioane euro, la un grad de acoperire a asigurarilor obligatorii de 85% din totalul asiguratilor.

De asemenea, oficialul a mai spus ca actuala lege nu contine prevederi referitoare la cladirile cu un grad ridicat de pericol, in cadrul producerii de seisme, dar se doreste ca aceasta categorie sa fie exclusa din lege.

Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.

Capitalul social al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) va fi de cel putin 12 milioane euro. Conform legii, participatia maxima a fiecarui asigurator la PAID nu poate depasi 15% din capitalul Pool-ului.

Potrivit CSA, aproximativ 20 de asiguratori - aproape jumatate din companiile de pe piata - au anuntat ca vor sa participe la acest Pool.

Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor , Radu Stancu, a declarat la sfarsitul lunii mai ca legea asigurarii obligatorii a locuintelor ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010, data de la care proprietarii trebuie sa contracteze polite.

 ( citeste continuarea in NewsChannel.ro )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea