Oscar

#oscar 2009 #nae caranfil #restul e tacere

"Restul e tacere" reprezinta Romania la Oscar 2009

Filmul lui Nae Caranfil, Restul e tacere , a fost selectat, de un juriu format din sase critici, dintr-o lista de 10 pelicule propuse de Centrul National al Cinematografiei , pentru a reprezenta Romania la Oscaruri, a declarat pentru NewsIn presedintele juriului Magda Mihailescu.

Juriul format din Magda Mihailescu, Cristina Corciovescu, Dana Duma, Eugenia Voda, Mihai Chirilov si Eugen Atanasiu a desemnat titlul romanesc care va fi trimis Academiei Americane, printre propunerile a 96 de tari, pentru a fi nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film strain la editia cu numarul 81 a Premiilor Oscar, ce va avea loc in februarie 2009.

Juriul a ales prin vot secret Restul e tacere al lui Nae Caranfil, dintr-o lista de 10 titluri, in care mai figurau si doua pelicule de Radu Gabrea - Calatoria lui Gruber si Cocosul decapitat, Boogie de Radu Muntean, Supravietuitorul de Sergiu Nicolaescu, Un acoperis deasupra capului de Adrian Popovici, Logodnicii din America de Nicolae Margineanu, Legiunea straina de Mircea Daneliuc, Ingerul necesar de Gheorghe Preda si Podul de flori, documentarul lui Thomas Ciulei.

Potrivit Magdei Mihailescu, este pentru prima data cand pe lista CNC, pentru inscrierea la Oscar, figureaza doua filme ale aceluiasi regizor si, tot pentru prima oara, cand este propus un documentar.

Magda Mihailescu a precizat ca Restul e tacere a fost votat de majoritatea membrilor juriului, insa nu in unanimitate. "Era de asteptat sa fie ales, ce sanse are nu pot spune. Este adevarat ca in ultimii anii Oscarul prefera filmele de amploare narativa, care acopera un anumit timp si antreneaza multe personaje. Dar la Oscarul pentru film strain este mai dificil, cred ca si factorul istorico-politic si suflul actualitatii conteaza", a mai spus criticul de film.

Juriul CNC, constituit in urma cu sase ani pentru a desemna propunerea Romaniei la Oscar, a avut de ales intre pelicule care au avut sau vor avea premiera intre 1 octombrie 2007 si 30 septembrie 2008 si care au rulat sau urmeaza sa ruleze in cinematografe.

Academia Americana asteapta propunerile din partea a 96 de tari, fiecare putand sa inscrie un singur titlu, pana la data de 30 septembrie 2008. Dintre acestea vor fi facute 5 nominalizari . Filmul castigator al Oscarului pentru cel mai bun film strain este ales de un juriu special, pe cand pentru celelalte categorii, Oscarul este acordat in urma votului celor peste 5.000 de membri ai Academiei.

Daca vrei sa afli mai multe si sa fii la curent cu ce au mai facut vedetele din lumea filmului, aboneaza-te la Newsletterul Cinema.acasa.ro

Trailer Restul e tacere

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele