Familie & Relatii

#psihologie #factori #relatie #stiinta #expert #lavinia albescu

Expertul acasa.ro, psihologul Lavinia Albescu: O relatie in 5 pasi stiintifici

Din punct de vedere psihologic, exista cinci factori care asigura succesul unei relatii.  Iata care sunt acestia, de la stadiul de flirt la cel de parinti, si cum influenteaza cuplul.

1 Purtarea hainelor de culoare rosie te face mai atragator

S-a demonstrat stiintific faptul ca un barbat imbracat in rosu este mai atragator pentru sexul opus, iar femeile nu sunt constiente de acest lucru. Se pare ca aceasta culoare da impresia de putere in cazul barbatilor care o poarta, imaginea despre cei imbracati in rosu este ca au un statut social mai bun, ca au mai multe sanse sa faca mai multi bani si ca au mai mult potential de a urca pe scara sociala, ceea ce ii face atragatori. 

2 Amanarea relatiilor sexuale aduce beneficii pe termen lung

Sfaturile bunicii in privinta amanarii relatiilor sexuale se pare ca sunt mai valoroase decat am fi crezut. Statisticile arata diferente mari intre cupluri in functie de momentul in care au avut primele relatii sexuale. Astfel, cei care au amanat acest moment, comparativ cu ceilalti, au raportat o relatie mai stabila cu 22% si o satisfactie in relatie cu 20% mai mare. De asemenea, in cazul acestor cupluri, calitatea relatiilor sexuale creste cu 15%, iar comunicarea cu 12% pe parcursul relatiei. 

3 Un copil schimba obiceiurile proaste

Se spune ca femeile se marita pentru a schimba barbatii, iar barbatii se insoara sa nu se schimbe niciodata. Studiile au concluzionat ca barbatii isi schimba comportamentele intr-o casnicie insa in momentul in care devin tati, nu soti. Dupa nasterea primului copil, barbatii au renuntat la o serie de obiceiuri neplacute: beau mai putin alcool, iar numarul activitatilor criminale scade. 

4 Materialismul aduce probleme in cuplu

Se pare ca in cazurile in care ambii soti sunt materialisti exista un anumit tipar de relationare: comunicare proasta, slaba capacitate de rezolvare a conflictelor si o scazuta capacitate de a raspunde la nevoile celuilalt. In cazul celor care au resurse financiare mai multe, au si mai multe certuri din cauza banilor comparativ cu ceilalti.

Cuplurile la care ambii parteneri sunt materialisti percep banii ca fiind mai importanti decat sanatatea cuplului, astfel incat nu isi concentreaza atentia si eforturile pentru a-si rezolva probelemele.

Sefii rai iti pot distruge relatia

Mecanismul care sta la baza propagarii relatiilor proaste este urmatorul: cu cat seful sporeste tensiunea in relatia cu angajatul, cu atat acesta din urma va fi mai putin motivat sa se angajeze in interactiuni pozitive cu membrii familiei. Desigur se suprapun stresul suplimentar creat de o atmosfera ostila la locul de munca si frustrarea in locul satisfactiei ca ai facut o treaba buna.

 

Lavinia Albescu

E-mail: lavinia@reshapeyourlifecounseling.com 

Telefon: 0762175170

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lavinia

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea