Familie & Relatii

#ajutor atac de panica #atac de panica

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Unde ceri ajutor daca banuiesti ca suferi de atac de panica?

Mijloacele de informare sunt atat de multe incat poti sa afli cu usurinta daca esti suspect de o anumita boala sau nu. Asta nu inseamna sa devii ipohondru (sa te recunosti in orice boala, sa exagerezi)! Dar daca efectiv te preocupa o situatie si vrei sa afli ce e cu tine, cu siguranta vei gasi suficiente informatii.

Ai trecut de curand printr-o experienta care te-a speriat profund? Daca ai avut palpitatii de ai crezut ca o sa mori si totusi cardiologul nu ti-a gasit nimic, mai ramane o varianta - atacul de panica. Daca banuiesti ca despre asta e vorba, iata ce ai de facut pentru a te recupera rapid si in intregime.

Trei specialisti de care ai nevoie: medicul de familie, psihiatrul, psihoterapeutul

Primul pas este sa mergi la medicul de familie si sa-i spui ce simti, ce ti s-a intamplat. Acesta va consulta istoricul tau medical si iti va da o trimitere la psihiatru. Doar acesta este in masura sa puna diagnostice de natura psihiatrica/psihologica. Tot el este acela care iti va prescrie un tratament medicamentos. Acesta este menit sa asigure o stabilitate chimica la nivelul functionarii creierului. Dupa ce e sigur ca ti-a prescris tratamentul si dozele adecvate iti va recomanda psihoterapie de recuperare. Aceasta perioada poate dura de la cateva saptamani sau luni pana la cativa ani. Insa, nu te speria. Daca ai fost diagnosticat(a) corect si rapid si daca vei coopera cu psihoterapeutul, sigur vei reusi sa te recuperezi mult mai repede. Motivatia ta conteaza foarte mult.

Cum alegi psihoterapeutul potrivit?

E foarte important sa alegi un psihoterapeut cu care rezonezi, pe care sa-l simti apropiat. Care sa inteleaga exact starile si sentimentele pe care le ai asa incat sa poata face corect o strategie de recuperare. Se intampla uneori sa nu rezonezi cu primul psihoterapeut la care mergi. Nu te da batut, mai cauta. Vei gasi ceea ce cauti. De asemenea, sunt mai multe metode psihoterapeutice: unele cerceteaza adanc cauzele, altele se concentreaza pe prezent si pe rezultate, unele corecteaza comportamentul si felul in care te raportezi la panica, etc. Fa o mica cercetare inainte sa bati la usa unui cabinet. Din momentul in care esti sigur(a) ca ai ales bine, tine-te de programari si de planul stabilit cu specialistul. Doar in acest fel poti spera la o recuperare rapida fara recaderi.

Iti dorim sa poti avea viata pe care ti-o doresti cat mai repede.

Sursa foto: ravishly.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Simona Jeles

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea