Familie & Relatii

#semne barbati depresie #barbati depresie #depresie la barbati #depresie

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Da! Si barbatii sufera de depresie

Ai crezut multa vreme ca barbatii nu pot suferi de depresie? Ei bine, te-ai inselat! Si ei au tristeti, suferinte, dezamagiri, dureri. Sunt oameni, deci si ei sufera de depresie. Multa vreme barbatii suferinzi de aceasta boala n-au cerut ajutor de specialitate din cauza unui mit. Unii au suferit toata viata lor de aceasta problema si n-au mers niciodata la un specialist, n-au spus nimanui. Nici macar familiei lor, de teama ca nu cumva sa-si piarda autoritatea. De teama ca nu cumva sa fie perceputi ca niste oameni slabi, care merita sa fie neglijati, nebagati in seama. Dar ce bine ca acum lucrurile s-au schimbat! Acum e sigur: si barbatii sufera de depresie si au dreptul sa ceara ajutor.

Cum recunosti un barbat cu depresie?

Daca aceasta persoana e una apropiata (membru al familiei, prieten apropiat) o sa-ti fie usor sa observi daca si-a schimbat modul de a gandi si de a actiona. Un barbat depresiv are un nivel energetic scazut, si-a pierdut interesul pentru diverse activitati care altadata ii placeau, are tulburari de somn si de concentrare. Incepe sa se refugieze in alcool sau droguri si se gandeste la sinucidere. Se simte cumplit de neputincios, iar starea aceasta o poate resimti luni la rand. Treptat ajunge sa nu-si mai dea seama ce anume tine de el insusi si ce anume tine de boala - de acel ceva nou care i-a cuprins fiinta.

Mai sunt si factori agravanti!

Pentru ca barbatii sunt capi de familie, se asteapta de la ei sa aduca bani in casa, sa fie sprijinitori in toate, tati buni si soti pe masura. Un barbat depresiv nu mai da randament la munca si poate fi concediat - deci nu mai aduce bani in casa. Nu mai are energie pentru copii sau sotie, se retrage in izolare si pare ca nu-l intereseaza ce se petrece cu cei dragi ai lui. Daca incepe sa bea sau sa consume droguri risca sa-si piarda familia cu totul si sa ajunga la divort. Daca barbatul a ajuns la depresie din cauza unui context de imprejurari, e posibil sa mai sufere si de alte boli, de natura organica - poate nediagnosticate, netratate inca. Daca in familie sunt membri care sufera de diverse boli grave de multa vreme, chiar si cei mai puternici barbati vor ajunge la depresie intr-o astfel de situatie.

Unde trebuie sa-l trimiti pentru ajutor?

Desigur, primul pas este medicul de familie care stie contextul sanatatii respectivului barbat. Dupa care este trimis la psihiatru pentru diagnosticare si tratament medicamentos. In final trebuie sa consulte un psiholog sau psihoterapeut pentru recuperare. Da, se poate vindeca de depresie. Dar trebuie sa ceara ajutor cat mai repede pentru aceasta.

Fii langa el pe perioada de recuperare

Desi e putin probabil sa ceara ajutor cand se afla in depresie, ofera-te tu sa-i fii aproape. Poate ii esti sotie, sora, mama, prietena… Chiar are nevoie de cineva cu care sa vorbeasca si care sa ii acorde atentie in aceasta perioada delicata. Cu cat te va vedea mai implicata si mai afectuoasa, mai dispusa sa-l ajuti, cu atat ii va fi mai usor sa suporte tratamentele si metodele recuperatorii. Iar rezultatele nu vor intarzia sa apara. Si NU, un barbat cu depresie nu este unul slab. Este doar un om bolnav, care are nevoie de ajutor. 

Sursa foto: independent.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Simona Jeles

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea