Familie & Relatii

#grupuri de dezvoltare personala #psihoterapie #sanatate mintala

Expertul Acasa.ro, Roxana Alina Olaru, psihoterapeut: Alegerea cool a anului 2015

A fi sanatos a devenit o preocupare constanta in ultimii ani. Accentul a fost pus pe sanatatea fizica, corporala. Este din ce in ce mai bine inteleasa importanta alimentatiei echilibrate, rolul miscarii fizice, a modului sanatos de a trai. Acel echilibru intre minte, corp si suflet este intotdeauna un rezultat al modului in care fiecare persoana reuseste sa traiasca. Acest echilibru se va traduce apoi in sanatatea psihica, in linistea interioara, in pofta de a trai si energie.

 

Dar care este calea spre sanatatea psihica? Ei bine, ea incepe cu relatia pe care o ai cu propria persoana. Daca nu poti sa stai cu tine, sa te intelegi, sa te observi si, in schimb, iti este teama de ceea ce esti, nu te placi, atunci si modul in care vei trai realitatea va fi vazut prin prisma propriilor temeri si insatisfactii. Fara a invata sa lucrezi cu propria persoana, sa inveti cum sa faci fata dificultatilor intr-un mod sanatos si echilibrat, sa poti privi cu optimism si incredere in tine ceea ce se intampla in jurul tau, realitatea ti se va parea sumbra si deformata.

A putea sa privesti realitatea nealterat este urmatorul pas. Aceasta capacitate ajuta la imbunatatirea memoriei, atentiei, a vitalitatii in sine, a capacitatii de a dezvolta noi solutii la problemele intalnite si, astfel, va disparea sentimentul de ”a sta pe loc”, de a fi blocat.

Urmatorul pas este acela in care vei putea sa iti asumi ceea ce decizi sa faci. Astfel, te vei elibera de nevoia de a fi aprobat de cei din jur, de acea cautare permanenta daca ai sau nu dreptate. Puterea de a iti asuma presupune sa devii adult, independent, increzator in fortele proprii. Asumarea aduce cu sine un sentiment de libertate, de eliberare dintr-o povara veche.

 

In continuare devine importanta si relatia cu cei din jur. Primul nivel de lucru este acela al diferentierii dintre tine si celalalt, dintre cine esti tu si cine e cel din fata ta. Acest lucru ajuta la puterea de a pune limite celor din jur, dar si la a ii lasa sa se aproprie de tine intr-un mod sanatos si echilibrat, la a putea sa iti exprimi propriile sentimente, chiar si cele negative, adecvat, neagresiv. A nu se uita ca cei din jurul tau nu sunt responsabili pentru modul in care tu reactionezi si traiesti evenimentele, ci intotdeauna este important sa existe respect in modul de interactiune cu cei din jur.

 

Respectul, capacitatea de a te respecta pe tine si pe cei din jur, este un indicativ important in cresterea calitatii vietii. Atunci cand nu esti capabil sa ai grija de tine, sa respecti mediul in care traiesti in mod sigur va ajunge sa te afecteze negativ in timp.

Astfel, va propun ca in acest an, in aceasta vara, sa va daruiti acest cadou, al sanatatii psihice. Acest demers il puteti incepe prin a citi mai mult, a va petrece un pic de timp cu voi in mod regulat, a va duce la grupuri de dezvoltare personala, a face psihoterapie. A lucra cu propria persoana, a va avea grija de dezvoltarea personala nu este un moft, ci o responsabilitate de care fiecare persoana ar trebui sa fie constienta.

Va invit sa lasati intrebarile dumneavoastra referitoare la acest subiect sub forma de comentarii.

Cateva articole despre sanatate si despre diferite tipuri de probleme care pot fi rezolvate prin psihoterapie pot fi gasite si in sectiunea articole ale site-ului consiliere-psihologica.ro.

 

Date de contact:
Roxana Alina Olaru

psihoterapeut
Tel.: 0728.47.15.06
Web: consiliere-psihologica.ro
E-mail: contact@consiliere-psihologica.ro
Facebook: Consiliere.psihologica.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Roxana Alina Olaru

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea