Familie & Relatii

#disciplinare pozitiva #disciplinare copii #dezvoltare copii

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Ionut Ghiugan: Disciplinarea pozitiva a copilului

Deseori, disciplinarea este confundata cu pedeapsa, astfel incat copilul este sanctionat in urma comportamentului problematic. Multi parinti inca mai considera ca “bataia este rupta din rai” sau ca un copil “intelege doar de frica”. Amenitarile adresate copiilor, pedepsele nejustificate, critica, devalorizarea, nerecunoasterea nevoilor si lipsa de afectiune au urmari deosebit de grave asupra dezvoltarii personalitatii copilului aflata inca in formare, consecinte ce vor determina comportamentul viitorului adult.

Disciplinarea negativa si consecintele ei

Iata cateva expresii folosite de parintii care inca nu si-au insusit abilitatile de disciplinare pozitiva a copilului:

“Esti un copil rau.”

Copilul va face tot posibilul sa va demonstreze ce tocmai i-ati prescris, sa va arate ca este un copil rau. De cate ori nu vi s-a intamplat sa vedeti copii care, atunci cand sunt criticati, nu doar ca nu inceteaza, ci vin cu un “arsenal” si mai complex de comportamente nedorite.

“Daca nu mananci tot, mama nu te mai iubeste.”

Conditionarea dragostei de un anumit comportament al copilului conduce catre sentimentul lipsei de afectiune din partea parintilor, iubirea  neconditionata fiind pentru copil o sursa esentiala pentru dezvoltarea sa normala.

“Pentru ca ai spart farfuria, nu mai iesi o saptamana din casa.”

A aplica pedepse nejustificate sau prea aspre conduce catre un sentiment de frustrare din partea copilului, el se simte neindreptatit si astfel isi va pierde increderea in parinti. Astfel, atunci cand va avea o problema, copilul va cauta sprijin in afara familiei sau pur si simplu se va inchide in el suportand consecintele de rigoare, care pot lua inclusiv forma unor tulburai psihice, cum ar fi depresia.

“Uite fratele tau ce cuminte este. Tu de ce nu esti ca el?”

Comparatia cu alti copii conduce catre sentimentul lipsei de valoare a propriei persoane, scaderea stimei de sine si rivalitatea fata de celalalt. Copilul se va simti tot timpul in competitie cu ceilalti si va incerca sa se evidentieze, sa atraga atentia intr-un mod disfunctional, va incerca sa va provoace.

Evident, lista acestor afirmatii aparent inocente poate continua. Ceea ce vreau sa evidentiez este faptul ca un copil resimte foarte intens toate aceste critici, comparatii, pedepse si conditionari, mai ales atunci cand ele vin din partea parintilor. Critica poate sa fie si adoptarea unui ton ridicat al vocii, violenta poate sa fie nu doar cea fizica, ci si amenintarea copilului sau intimidarea si ridiculizarea lui. Aceste atitudini si comportamente ale parintilor vor lasa urme adanci in sufletul copilului.

Care sunt urmarile disciplinarii negative la copii?

  • Copiii se simt vesnic nemultumiti de felul lor de a fi.
  • Evita sa se implice in sarcini noi, nu au incredere in ei.
  • Sunt usor de influentat de catre ceilalti.
  • Nu isi asuma responsabilitati, au un comportament pasiv.
  • Sunt mai receptivi la factorii de risc (alcool/tutun/droguri).
  • Au un comportament opozant, provocator.
  • Au relatii conflictuale in grupul de prieteni.
  • Se pot izola de ceilalti, traind un sentiment acut de singuratate.

Disciplinarea pozitiva

Disciplinarea pozitiva este o modalitate de a schimba comportamentele nedorite la copii prin intarirea acelor aspecte pe care vrem sa le obtinem mai des, ci nu prin santionarea actiunilor care nu ne plac la copil. Astfel, pe langa faptul ca vor creste considerabil sansele unei schimbari pozitive, copilul va avea sentimentul valorii propriei persoane, va primi acea “hrana emotionala” atat de necesara pentru evolutia sa prezenta si ulterioara.

Iata cateva sugestii pe care atunci cand le veti pune in practica, veti observa schimbari remarcabile in comportamentul copilului:

1. Arata-i afectiune. Orice copil are nevoie de dragoste din partea parintilor. Arata-i copilului tau afectiune prin imbratisari, mangaieri, zambete, cuvinte de lauda si incurajari.

2. Respecta copilul. Doar in acest fel vei fi respectat la randul tau de copil. Lasa-l sa faca propriile alegeri atunci cand este cazul, il poti ajuta dandu-i alternative si prezentandu-i eventualele consecinte si beneficii.

3. Fii onest. Fii sincer cu el, doar asa va avea incredere in tine si isi va dezvolta increderea in el insusi si in ceilalti oameni.

4. Intelege-l. Copilul are nevoie sa se simta inteles, asculta-l si nu il intrerupe atunci cand vorbeste, acorda-i atentie.

5. Accepta-l asa cum este. Acceptarea copilului chiar si atunci cand acesta greseste este foarte importanta. Cum facem asta? Il ajutam sa inteleaga ca ceea ce respingem este comportamentul si nu el ca persoana.

6 Fii tu un exemplu. Copilul va face in primul rand ceea ce vede la tine prin mecanismul modelarii comportamentului.

Mai multe sfaturi gasiti aici.

Ionut Ghiugan

Psihoterapeut

Web: lapsiholog.com

E-mail: contact@lapsihog.com

facebook.com/LaPsihologCom

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ionut Ghiugan

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea