Iubirea un capitol al relatiei de cuplu. Orice relatie de cuplu are suisuri si coborasuri, momente de suferinta si de neintelegere, perioade de bucurie si de implinire. Cu toate aceste dificultati, multe relatii rezista in timp, se dezvolta si continua sa priveasca in viitor. Alte relatii insa s-au destramat sau sunt in prag de ruptura. In aceasta categorie intra cupluri care s-au bazat exclusiv pe iluzia ca, din moment ce se iubesc, restul vine de la sine. Nimic mai fals! O relatie de cuplu, pentru a rezista in timp, are nevoie de mai mult. Doar sentimentul iubirii, atractia fizica, dorinta de a fi impreuna cu persoana iubita nu sunt suficiente.
Compatibilitatea sexuala: un inceput, care trebuie continuat
Compatibilitatea sexuala asigura o stare de armonie in cuplu, dar nu ofera decat o perspectiva pentru un viitor comun. Atractia sexuala poate crea o relatie intre doua persoane, dar nu poate garanta fericirea. Dupa un anumit timp, fiecare partener realizeaza ca poate fi atras sexual de alti posibili parteneri din exterior. Timpul pe care il petrecem in pat este destul de scurt, iar odata cu trecerea acestuia intervin monotonia, obisnuinta si rutina. Pentru a depasi aceste obstacole, comunicarea intima este decisiva. Compatibilitatea sexuala este un criteriu de selectie a partenerului de cuplu, dar este important sa nu fie singurul motiv al alegerii.
Compatibilitatea de zi cu zi, garantia longevitatii unui cuplu
Cand vorbim despre cuplu si despre compatibilitatea dintre cei doi parteneri nu trebuie sa nu ne oprim doar la aspectele ce tin de partea intima, sexuala. Un cuplu durabil este acela in care relatiile de zi cu zi sunt satisfacatoare si implinite. Cand cei doi impartasesc aceleasi valori si credinte, cand au asteptari comune, cand petrec timp impreuna, cand au un proiect comun si coopereaza pentru a atingerea lui, se creeaza o legatura puternica care va ajuta cuplul sa depaseasca momentul de conflict si impas. In lipsa unui climat de siguranta si cooperare, a unei perspective comune, proiectul isi pierde sensul, iar cuplul nu se va dezvolta, va stagna, pentru ca apoi in fata unei crize, sa se destrame.
Schimbarea, in loc de ramas bun!
Un cuplu care va rezista in timp trebuie sa se schimbe. Partenerii, pe masura ce relatia evolueaza, nu raman la fel, se maturizeaza fiecare in ritmul sau. Cuplul trebuie sa ofere contextul de dezvoltare emotionala si socio-profesionala pentru fiecare partener. Cand ambii parteneri se schimba si “cresc” impreuna, relatia de cuplu se dezvolta, se maturizeaza si este capabila sa reziste incercarilor vietii.
Ionut Ghiugan
Psihoterapeut
E-mail: contact@lapsihog.com