Familie & Relatii

#iubire parinti #iubire neconditionata #iubire conditionata

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Andreea Silvia Ghiuta: Tu cum iubesti? De la iubire conditionata la iubire neconditionata

Modul in care un parinte isi trateaza copilul este de multe ori o reflectare a felului in care au fost tratati cand erau copii de parintii lor. Acesta este unul dintre motivele pentru care copiii de multe ori cresc pentru a fi foarte asemanatori parintilor lor.

 

Exemplul pe care l-au stabilit parintii pentru noi in copilarie are o mare influenta in determinarea tipului de adult pe care copilul il va urma.
In primii 6 ani de viata, parintii sunt sculptorii adultului de mai tarziu. Subconstientul tau contine toate credintele pe care le ai despre tine si lumea exterioara. Acesta este responsabil pentru determinarea tipurilor de ganduri pe care le ai, de tipul de actiuni pe care le faci si tipurile de sentimente pe care le ai despre tine.

Desi mintea subconstienta se va schimba cu cat o persoana inainteaza in varsta, ca urmare a expunerii la noi informatii si noi experiente de viata, la baza subconstientului vor ramane intacte credintele furnizate de parinti in primii ani ai vietii.

Copilul interior este in tine, ingropat adanc in subconstientul tau. In acest sens, radacina subconstientului este, in esenta, o combinatie intre asteptarile parintilor tai si experientele dobandite mai tarziu in viata de adult si va ramane asa daca nu este schimbat. Aceasta programare a subconstientul tau o vei transmite desigur propriilor copii.

Probabil ca majoritatea oamenilor au primit dragoste de la parintii lor, insa exista diferite moduri de a primi iubire. De exemplu, unii oameni au primit dragostea pur si simplu pentru cine sunt, indiferent ca au facut bine sau rau. Aceasta se numeste iubire neconditionata. Inseamna ca te iubesc pentru ceea ce esti si nimic din ce ai face vreodata nu va schimba asta.

Opusul iubirii neconditionate este iubirea conditionata, si acest tip de iubire este de obicei legat de performanta. Daca traiesti ca sa te ridici la asteptarile parintilor tai si sa le faci pe plac, atunci ei iti vor arata ca te iubesc. Dar daca nu se intampla asta, atunci aceasta iubire va fi retrasa. Desigur, un parinte este putin probabil să foloseasca aceasta expresie exact, dar in schimb va exprima sensul acestor cuvinte in actiunile lor fata de copilul lor.

Pericolele si beneficiile dragostei conditionate

 

Dragostea conditionata este folosita atat de des de catre parinti deoarece este vazuta ca cel mai bun mod de a incuraja un copil sa faca ceva. Mai tarziu in viata, dragostea conditionata poate forma un adult foarte productiv si motivat, el va incerca intotdeauna sa faca lucrurile cat mai bine pentru a primi laude sau pentru a castiga aprobarea celorlalti. Desi cu siguranta poate fi o caracteristica buna pentru un adult, pericolul consta in faptul ca stima lui de sine va fi mereu legata de factori externi. Deci, daca nu este capabil sa faca ceva bine, va suferi si nu va avea incredere in el. Dragostea conditionata creeaza o stima de sine fragila si lipsa de incredere in sine. Pentru o persoana care a primit dragoste conditionata, esecul inseamna ca sunt intr-un fel o persoana rea, care nu este demna de a fi iubita sau placuta de altii. Doar succesul ii poate da sentimentul apartenentei si a acceptarii din partea persoanelor importante din viata lor.

 

Iubire conditionata versus iubire neconditionata

Tipul de iubire pe care il primesti in timpul copilariei va influenta foarte mult modul in care te vei percepe ca adolescent si adult. Daca iubirea e neconditionata, atunci cel mai probabil vei invata sa te accepti pentru cine esti si sa fii fericit doar fiind tu. Vei avea un nivel ridicat de acceptare, o stima de sine crescuta si incredere in tine. In cazul in care ai primit iubire conditionata, cel mai frecvent tip de iubire pe care parintii o dau, ai mai multe sanse de a dezvolta sentimente de inadecvare, de limitare, de insecuritate care pot duce la suspiciune si gelozie in relatii. Acest lucru se datoreaza faptului ca mesajul de baza pe care dragostea conditionata il transmite, este ca nu sunt destul de bun doar fiind cine sunt. Interesant e ca oamenii care au primit dragoste predominant conditionata se simt inconfortabil cu privire la corpul lor. Se simt inadecvati cu ei insisi mai ales prin comparatie cu ceilalti, ceea ce poate duce apoi in a cheltui sume mari de bani pe bunuri scumpe in incercarea de a creste imaginea sau statutul..

In plus, fata de tipul de dragoste pe care l-ai primit, si a felului in care parintii tai au reactionat la lucrurile pe care le-ai vrut si visat, de asemenea, au o mare influenta in modelarea nivelul de acceptare pe care ti-l dezvolti. De exemplu, multi copii aspira sa devina ceva cu care parintii lor nu sunt de acord. Poate isi doresc sa fie artisti, cantareti sau actori, astfel parintii incep sa-i descurajeze prin a le spune lucruri negative, ca poate nu sunt suficient de talentati. Cu totii avem vise cand suntem mici, dar de multe ori ele sunt strivite de parintii nostri. Copii isi doresc aprobarea parintilor, chiar si cand sunt adulti, dezaprobarea parentala poate fi o influenta extrem de puternica asupra comportamentului unei persoane. Deci, daca un copil sau adolescent primeste continuu feedback negativ atunci cand incearca sa-si exprime sperantele si visele, in cele din urmă ei vor invata sa-si nege sau renege sentimentele, pentru a-si multumi parintii. Cu alte cuvinte, ei invata ca, pentru a face alte persoane fericite trebuie sa-si puna propriile nevoi pe ultimul loc.

Autonegarea duce in cele din urma la o lipsa de acceptare de sine, pentru ca mesajul de baza este ceea ce vreau este mai putin important decat ceea ce alti oameni isi doresc. Astfel va afecta negativ nivelul de incredere in capacitatea lor de a avea, a face sau de a realiza lucrurile pe care le doresc cu adevarat in viata. Aceasta atitudine poate fi vazuta in oameni care se poarta frumos si sunt complet dispusi la cererile altora. Din pacate, o astfel de atitudine lasa acea persoana cu foarte putin control asupra propriei stari emotionale, pentru ca modul in care se simt este in cele din urma determinat de modul in care altii gandesc despre ei.

 

Gasirea unei solutii Neacceptarea de sine este extrem de comuna in societate si tinde sa fie amplificata de mass-media care prezinta persoane frumoase, bogate si de succes. Exista o multime de oameni care sunt complet supusi si vor face ceea ce altii le spun sa faca sau se asteapta ca ei sa faca, in detrimentul propriilor ambitii personale. Ori de cate ori isi neaga ceea ce-si doresc cu adevărat in viata, aceste sperante si aspiratii nu sunt uitate, chiar daca dispar din mintea constienta. Ele sunt impinse in partea din spate a mintii, mintea subconstienta, unde se vor crea conflicte, deoarece nu traiesc o viata in care sa-si urmeze idealurile. Acest lucru duce invariabil la o lipsa de implinire si insatisfactie in viata. In scopul de a imbunatati nivelul de acceptare de sine, ai nevoie de a deveni mai concentrat pe tine si pe ceea ce vrei. Renunta sa mai fii atat de preocupat de ceea ce alte persoane doresc de la tine si se asteapta sa le indeplinesti aspiratiile si nevoile. Aminteste-ti, daca nu-ti pui nevoile tale pe primul plan, nimeni nu va face asta in locul tau. Si de fiecare data cand faci acest lucru ii comunici subconstientului tau ca esti mai putin important decat altcineva si asa nivelul de acceptare de sine va deveni din ce in ce mai scazut. Ai nevoie sa inveti sa-ti acorzi cat de multa iubire neconditionata poti, sa inveti sa te accepti pentru cine esti, si nu pentru ceea ce detii sau faci.

Date de contact:
Andreea Silvia Ghiuta

Consilier psihologic si psihoterapeut.
E-mail: andreeasilviaghiuta@yahoo.com
Website: psihologandreeaghiuta.ro
Telefon: 0731607165
Adresa cabinet:  B-dul Gheorghe Sincai nr. 13, bl. 5. etaj 2, ap. 11

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Andreea Silvia Ghiuta

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea