Familie & Relatii

#psihoterapie #anxietate #depresie #fobie animale #fobie caini

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Andreas Hniatiuc: Ce este fobia de animale?

Fobia este o frica intensa de ceva, care in realitate nu reprezinta un pericol real. Fobia de animale este o subcategorie a fobiilor specifice. In mod normal este posibil sa dezvoltam o fobie fata de orice animal, dar in general exista cateva categorii de animale fata de care fobiile sunt mult mai frecvente: animalele de prada (caini, lupi, rechini) si animalele „ dezgustatoare” (gandaci, serpi, paianjeni).

Pentru majoritatea oamenilor, aceste temeri sunt minore, insa exista persoane care, atunci cand se confrunta in mod direct cu astfel de situatii devin anxioase,  iar in cazuri severe traiesc adevarate atacuri de panica  (agitatie, tremurat, senzatie de ametiala sau lesin, transpiratie rece, panica, sentiment de pericol iminent, nevoia de a scapa, de a iesi cat mai repede din aceea situatie, senzatia de „ireal” sau detasare).

Care sunt cauzele fobiei de animale?

In cazul fobiilor de animale nu exista o explicatie universala, existand situatii de viata diverse care pot conduce la aparitia si dezvoltarea acestora. Exista totusi doua cauze importante de explicare si abordare a acestor temeri ce trebuie amintite.

In prima situatie, in istoria timpurie de viata a persoanei pot exista evenimente traumarizante care au implicat animale si care ulterior reprezinta baza psihologica de constructiei a acestei fobii.

In a doua situatie, in cresterea si formarea copilului, parintii au manifestat teama sau aversiune fata de animale, iar acest model educational a fost preluat si invatat de viitorul adult. Parintii anxiosi au intentii bune fata de copiii lor si doresc sa elimine potentialele pericole, dar prin transmiterea si repetarea unor  mesaje de genul:  „Stai departe de caini pentru ca sunt animale periculoase”, „ Animalele transmit boli incurabile”, „Daca pui mana pe un animal te poti imbolnavi si muri” creeaza un mediu propice pentru formarea unor credinte negative legate de animale, in general, si de relatia cu acestea.

Cum tratam fobia de animale?

Desi fobiile de animale sunt frecvente, ele nu provoaca intotdeauna stres considerabil sau perturba in mod semnificativ existenta noastra. De exemplu, daca locuiti in oras si aveti o fobie de sarpe, aceasta nu poate provoca nicio problema in activitatea dumneavoastra de zi cu zi.

Pe de alta parte, daca aveti o fobie severa fata de caini si locuiti intr-un oras din Romania, atunci aceasta situatie poate fi problematica. Atunci cand teama de un animal sau situatie in care exista posibilitatea confruntarii cu acesta ne provoaca suferinta semnificativa si limitarea activitatilor profesionale si cele legate de timpul liber (incapacitatea de a merge in parcuri sau excursii in aer liber, evitarea sistematica a persoanelor care au animale de companie sau teama de a parasi locuinta dupa lasarea intunericului) este necesar sa constientizam ca avem o problema si aceasta ne va influenta negativ existenta cotidiana, atat timp cat nu vom gasi rapunsuri si solutii.

Indiferent de cauza care sta la baza fobiei, exista o anumita vulnerabilitate psihologica a persoanei care dezvolta si mentine astfel de temeri irationale, iar principlul factor care mentinea aceasta teama este comportamentul de evitare. Evitarea in aceasta situatie este similara cu o aspirina pentru o durere de cap: se amelioreaza temporar simptomele de teama si anxietate, dar nu elimina aparitia acestora in viitor.

Fobia lasata netratata se poate accentua, dezvolta si asocia cu alte tulburari severe din sfera anxietatii, dar si a tulburarilor de dispozitie (depresie), impedicand relationarea normala a persoanei, afectand viata sociala si emotionala a acesteia.

Vestea buna este ca fobia de animale, ca si restul fobiilor, poate fi tratata si vindecata usor, intr-o perioada relativ scurta, daca persoana apeleaza la ajutorul unui psiholog specializat. Psihoterapia va ajuta sa depasiti aceste temeri si va eliberati de emotiile negative asociate cu aceste stari, sa traiti o viata fericita, in echilibru, asa cum va doriti.

Date de contact:

Andreas Hniatiuc

Psiholog

Web: lapsiholog.com

E-mail:  contact@lapsihog.com

facebook.com/LaPsihologCom

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Andreas Hniatiuc

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea