Familie & Relatii

#adictie sexuala #adictie #relatii sexuale #depresie

Expertul Acasa.ro, psihologul Marcelica Chiriac: Adictia sexuala

Adictia sexuala pune accentul pe pierderea controlului asupra comportamentului, asemanator cu ce se intampla in dependenta de substante, incadrand aceste cazuri in marele capitol al adictiilor. Esenta adictiei este reprezentata de lipsa controlului asupra comportamentului respectiv, care se repeta si persista in mod inadaptat.

 

In secolul al XIX-lea, psihiatrul vienez, Krafft-Ebing, in Psychopathia sexualis a descris mai multe cazuri de dorinta sexuala anormala crescuta, sub numele de “hiperestezie sexuala”, diagnostic relativ superpozabil pe cel actual de adictie sexuala. . in prezent acest diagnostic ramane unul controversat.

Este vorba despre persoane a caror viata este sub semnul cautarii permanente a sexului si activitatilor legate de el, petrecand un timp excesiv in aceste activitati si facand tentative nereusite de a stopa acest comportament, a carui oprire declanseaza importante simptome de distres.

Tablourile care pot trimite la adictie sexuala se intalnesc in donjuanism si nimfomanie. in donjuanism barbatul respective isi multiplica intalnirile si cuceririle aparand ca hipersexual. in nimfomanie, femeia reprezinta o dorinta excesiva sau patologica de a avea relatii sexuale.

Au fost facute studii privind frecventa adictiei sexuale, care arata ca aceasta ar afecta 5% din populatia Statelor Unite, 80-90%, dintre pacienti fiind barbati (Black D, 1998). Dupa alti autori raportul de frecventa barbati/ femei ar fi de 4/1 (Levine S, 2000). Debutul afectiunii este in jurul varstei de 20 de ani, evolutia fiind cronica sau episodica. Manifestari de adictie sexuala se pot intalni in depresie, tulburari anxioase, tulburari bipolare, schizofrenie.

Dupa Abraham C. exista depresii care se insotesc de la inceput in mod paradoxal de o crestere a libidoului si nu de o scadere a lui, ca in depresia clasica. La rindul ei, adictia sexuala, prin dificultatile relationale si functionale pe care le genereaza, poate favoriza aparitia depresiei, anxietatii. Frecvent intalnita in practica este si asocierea adictiei sexuale cu adictia la substante, ele fiind inalt corelate statistic, mergand pina la 80%, in unele studii. Din cauza caracterului de “urgent” a compulsiei sexuale, pacientii cu adictie sexuala sunt inclinati sa adopte conduita sexuala de risc, pentru boli cu transmitere sexuala, astfel incat o atentie speciala ar trebui acordata acestor persoane pentru prevenirea, depistarea si tratarea acestor maladii, si in special a maladiei HIV.

Sursa: Florin Tudose,( Tratat de psihopatologie si psihiatrie pentru psihologi)

Date contact:

Marcelica Chiriac
Cabinet individual de psihologie
Psiholog, psihoterapeut prin hipnoza, relaxare si terapie Ericksoniana

Tel.: 0726.750.659
E-mail: marcelica.chiriac@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Marcelica Chiriac