Familie & Relatii

#frica #copii #frica copii #expert acasa.ro #temeri copii

Expertul acasa.ro, psihologul Lavinia Albescu: Cum sa alungi temerile copilului tau

Frica in general, dar mai ales frica de inadaptare, pe care nici unul din noi nu o depaseste complet, incepe in copilarie cand copiii devin din ce in ce mai independenti si trebuie sa infrunte lumea singuri.

Aceasta frica este mai acuta la adolescenti care au o nevoie mai puternica de integrare si apartenenta. Le este frica de critica, de batjocura, de ridicol. Isi formeaza imagini ideale pe care adesea le este greu sa le indeplineasca. Nici indoiala permanenta, nici increderea exagerata, fara dubii, nu sunt bune pentru adaptarea ideala; un anumit grad de nesiguranta este sanatos.

Un exemplu comun ar fi cel al copilului care vine alergand noaptea pentru ca ii este frica de intunericul din camera lui. Cum fac fata parintii fricii copilului? Urmatorii pasi te pot ajuta:

1. Fiti atenti chiar si la fricile de mica intensitate la dumneavoastra si la copiii dumneavoastra. In acest caz este important sa fiti realisti, daca ignorati fricile copilului dumneavoastra acestea nu vor disparea. Afirmatii de genul “Esti baiat (fata) mare!” ca raspuns la frica vor produce rusinea de frica.

2. Recunoasteti ca trebuie facut ceva. Incercati sa ii dati ceea ce are nevoie, dar nimic in plus. In loc sa-i minimalizati teama cu  “Nu ai de ce sa iti faci griji!”, mai bine il luati in serios si ii recunoasteti teama.

3. Nu ridiculizati. Adultii au tendinta de a ridiculiza copiii sau de a fi amuzati de fricile copiilor, spun lucruri de genul “Fii serios! Te prostesti!”. Odata ce frica a fost recunoscuta macar copilul nu se mai simte singur sau neinteles.

4. Puneti o eticheta verbala fricii. Solutia sta in a numi frica, fie cu intrebari de genul “De ce anume iti este frica?”, profitati de ocazie si explorati impreuna. Faceti comentarii ajutatoare cum ar fi “ Iti este frica de intuneric si de sunetele de afara?”

5. Fixarea unor limite de comportament si discutarea nevoilor si strategiilor pentru a face fata. Atunci cand unui copil ii este frica de intuneric, a dormi in camera parintilor nu este o solutie foarte buna. Daca ii spui clar: “Nu, nu este o idee buna; tata si mama trebuie sa doarma in patul lor si tu in al tau.” Se vor fixa niste limite.

6. Solutii ca instalarea lampilor de noapte, un anumit numar de controale sub pat si investigarea surselor de zgomot pentru a asigura copilul ca in realitate nu exista nici un pericol.

7. Mangaierile de asemenea, sunt importante pentru a ajuta copilul sa se relaxeze. Confruntarea fricilor cu pasi mici este abordarea potrivita, lucru care trebuie sa se faca intr-o atmosfera calma si intelegatoare.

Lavinia Albescu
E-mail: lavinia@reshapeyourlifecounseling.com
Telefon: 0762175170

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lavinia

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea