Familie & Relatii

#atractie #sarm #filtre selectie #considerente fizice # comportamentale #atragatori #atuuri

Expertul Acasa.ro, psihologul Keren Rosner: Care sunt atuurile unei persoane cuceritoare?

Exista o atractie spontana, naturala, care se consuma la prima vedere, la primul contact, si o atractie cladita pe aprecieri si admiratie pe parcursul desfasurarii unei intrevederi sau in urma unor intrevederi repetate.

In primul rand am observat ca naturaletea in comportament, caldura si atentia acordata celuilalt impresioneaza placut, catalogheaza persoana ca una draguta, simpatica, atractiva.

O prezenta zambitoare, calma, politicoasa fac interlocutorul sa se simta bine si atunci prezenta acelei persoane este dorita in preajma.

"Frumusetea sta in ochii celui care priveste"

Bineinteles ca fiecare individ rezoneaza cu anumite tipuri de persoane in conformitate cu criteriile sale de frumos, bun, interesant, placut, atractiv, cu preocuparile specifice, cu tipul de personalitate din care face parte.

Exista o anumita “chimie” care face ca doi oameni sa fie atrasi fara sa poata explica rational motivul. De fapt, exista o “procesare” inconstienta , rapida care face ca persoanele sa simta atractie unul pentru celalalt.

Sursa foto: charismamatters.com

Atractia poate sa fie bazata pe considerente fizice, sexuale, caracteriale, temperamentale, comportamentale. O persoana poate sa fie foarte atragatoare datorita unui aspect ingrijit, frumos, alta datorita elegantei si dezinvolturii, alta datorita unui fel de a fi aristocratic etc.

”Frumusetea sta in ochii celui care priveste”, asa ca ceea este considerat de o anumita persoana atractiv pentru alta poate sa fie nesuferit.

Vocea

Nu stiu daca este vorba despre atractivitate sau mai degraba de accentuarea masculinitatii sau feminitatii. Daca luam ca subiect atractivitatea intre un barbat si o femeie, fiecare va cauta la celalalt sex un specimen cat mai reprezentativ.

Un barbat cu voce puternica insufla putere, hotarare, autoritate, virilitate.

O femeie cu voce subtire inspira delicatete, fragilitate, nevoia de a fi ocrotita. Aceste atribute sunt cele cautate de parteneri si se considera a fi un atu in formarea perechilor.

Popularitatea

Nu putem generaliza, dar se intampla ca uneori sa existe persoane care sa fie placute mai frecvent, sa treaca de filtrele selectiei pentru mai multe categorii de oameni, si atunci nu este vorba despre a imita pe cineva in preferinte, ci este o atractie fireasca pentru acea persoana.

Sunt si persoane care de obicei isi formeaza gusturile si preferintele dupa criteriile altor persoane, si atunci se alatura majoritatii in a se simti atrasi de persoane deja selectate.

Mai exista o categorie care dezvolta spiritul de grup si atunci considera ca o persoana majoritar admirata este sigur o persoana care merita sa te atraga , atuurile ei sunt certe, are niste calitati recunoscute si validate de mai multe opinii.

Reputatia

Reputatia pozitiva poate sa fie o atractivitate in sine. Este ca un CV care circula verbal si care poate sa te descrie intr-un anumit fel.

Atractivitatea vizuala nu poate sa fie influentata de descrierea altei persoane decat intr-un procent mic.

Chiar daca stim despre cineva ca este o persoana minunata, impactul vizual poate sa o catalogheze diferit.

Reputatia negativa are un impact mai puternic si poate sa retina sau sa estompeze dispozitia noastra catre o astfel de persoana. Vom avea o retinere in a ne simti atrasi de o persoana cu o faima proasta. Probabil se merge pe principiul “cine se aseamana se aduna“, si evidem nu dorim sa fim asociati cu cineva rau famat.

Clasa sociala

Exista uneori tendinta sa ne simtim atrasi de ceea ce admiram sau ne dorim. Asa ca, daca optam sau tindem catre o anumita clasa sociala, vom admira reprezentatii acesteia. Sau daca admiram o latura caracteristica unei clase sociale vom gasi atragatori pe cei care poarta acele caracteristici.

De exemplu, daca iubim arta, posibil sa fim atrasi de artisti, de viata lor boema, de stilul nonconformist.

Daca vom intalni un reprezentant al artei il vom investi cu toate caracteristicile ce noi le asociem acestei bresle si poate sa reprezinte un avantaj pentru persoana respectiva ca sa o consideram atractiva.

Trasaturi fizice

Exista persoane care emana sexualitate. Comportamentul, atitudinea, pe langa un aspect fizic atractiv, fac o persoana sa sa aiba sex-appeal. Nu exista trasaturi fizice concrete, exacte care sa descrie o astfel de persoana. Exista un tot unitar al persoanei care din interior coordoneaza si determina ca aspectul fizic sa aiba un efect mai puternic decat la alte persoane, sa fie mai atragator. Este vorba mai mult despre un mesaj transmis prin intermediul corpului.

Starea de spirit

Daca starea noastra de spirit este una iritata si morocanoasa nu vom observa amanunte despre celalalt, nu vom sesiza ce ar putea deveni atractiv pentru noi sau cum noi putem sa aparem ca antipatici in ochii celuilalt .

Daca avem o stare de spirit vesela, degajata, optimista vom emana o stare de bine si de buna dispozitie care poate sa fie mai atragatoare pentru cei din jur si sa ne catalogheze ca persoane atractive, iar, de asemenea, intr-o astfel de stare vedem mai mult latura pozitiva a interlocutorului si implicit devine mai atractiv.

Carisma

Persoanele carismaice sunt persoane care au darul de a fi considerate atractive de majoritatea celor din jur. Calitatile lor sunt legate de capacitatea lor nativa de a se adapta situatiilor, persoanelor cu care intra in contact.

Sunt persoane care “vorbesc “ pe limba multimii si simultan a fiecarui individ in parte din multime.

Atrag prin calitati umane deosebite, intelectuale, inteligenta si printr-un caracter simplu, apropiat, usor de inteles si acceptat.

Mesajul pe care il transmit nonverbal este “eu sunt ca tine si te inteleg“. Au un comportament firesc, natural , limbaj comun cu mesaje complexe.

Inteligenta

Atractivitatea tine mai mult de ecoul afectiv decat de inteligenta. Exista insa posibilitatea unei persoane inteligente sa se adapteze unor criterii cerute pentru a se face placut. Poate sa-si insuseasca niste abilitati care sa completeze profilul lui psihologic astfel incat sa atraga mai mult. Poate sa reprezinte un factor in sine prin care sa devina atractiv. Inteligenta poate sa selecteze mai critic atunci cand individul este atras de cineva. Sa cantareasca si sa cearna mai amanuntit.

Oricine isi poate imbunatati calitatile ce-l fac cuceritor, si tu poti daca vrei mai mult!

Keren Rosner

Psiholog, psihoterapeut

//www.mentarex.ro/

Telefon: 0723 495380

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Keren Rosner