Familie & Relatii

#emotii negative #procesare amintiri #amintiri barbati #amintiri femei #amintiri

Expertul Acasa.ro, psihologul Diana Nicolescu: De ce femeile isi aduc aminte aniversarile, iar barbatii nu?

Femeile au o tendinta naturala de a isi aminti mai des aniversarile de casatorie, cine si ce a zis in timpul unei discutii si cat a costat un litru de lapte, in urma cu cativa ani. Pe de alta parte, barbatii isi pot aduce aminte cat a costat un tip de masina din anii 60, indicatii legate de condus sau ce decizii au luat in legatura cu acceptarea unui job, chiar daca acest lucru s-a petrecut in urma cu mai multi ani. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de Marianne Legato, profesor doctor in medicina clinica la Universitatea Columbia.
 

Intrebarea pe care si-o pun cercetatorii este urmatoarea: “Daca femeile si barbatii isi aduc aminte lucruri atat de diferite, este acest lucru datorat diferentelor de la nivel neuronal sau este o consecinta a asteptarilor diferite ale societatii?”. Daca raspunsul este cel din urma, indeplinirea acestor asteptari ajunge sa ne afecteze creierul si felul in care procesam amintiri?

Un studiu efectuat pe 3.000 de oameni a incercat sa gaseasca diferentele in felul in care femeile si barbatii proceseaza emotiile. Jurnalul de neurostiinte a publicat anul acesta un studiu din care reiese ca femeile sunt mai inclinate decat barbatii sa isi reaminteasca o imagine emotionala, in special una negativa, ceea ce a dus in mod firesc la concluzia ca diferentele de gen, atat pentru memorie, cat si pentru procesare emotionala, sunt cauzate de mecanisme diferite.

 

Studiul a mai aratat ca femeile au avut creierul mult mai stimulat atunci cand s-au uitat la imagini provocatoare emotional si au avut alte parti ale creierului activate fata de barbati. Din cauza raspunsului emotional mai puternic fata de imagine, femeile si-au adus mai bine aminte decat barbatii despre ce era vorba.

 

 Un alt studiu efectuat de catre profesorul Jostein Holmen, de la Universitatea de Stiinta si Tehnologie din Norvegia, si care a inclus mai mult de 37.000 de subiecti a intarit aceasta ipoteza care sustine ca barbatii tind sa aiba o memorie mai slaba (nu isi amintesc nume sau date) decat a femeilor, indiferent de varsta.

Din punct de vedere evolutionist, o explicatie interesanta o detine David Geary, psiholog la Universitatea Missouri Columbia, care spune ca femeile isi amintesc chipurile altor femei (dar nu si pe ale barbatilor) mai bine decat barbatii din cauza competitiei feminine. Femeile s-au luptat ca sa castige si sa mentina cele mai bune exemplare masculine, ce par sa aiba material genetic bun, iar amintirea unor detalii este importanta pentru a putea monitoriza si manevra unele relatii, inclusiv ruperea unor relatiilor sociale romantice ale barbatilor cu alte femei, care sunt competitoare.

Tot Geary sustine ca femeile detin o memorie superioara, in ceea ce priveste informatia verbala pe care o folosesc, ca sa poata diseca intentiile si motivele ulterioare ale cuiva, o capabilitate care se pare ca lipseste barbatilor.

De ce ne amintim mai degraba evenimentele negative? 

Oamenii tind sa isi reaminteasca evenimentele negative mai bine decat cele pozitive, deoarece emotiile influenteaza direct felul in care procesam amintirile. Astfel, ei par sa se gandeasca excesiv la evenimentele neplacute si sa le descrie in cuvinte mai puternic incarcate emotional, facand astfel ca amintirile neplacute sa fie pastrate mai detaliat decat cele placute. Emotiile, experientele si stereotipurile negative se formeaza mai repede si sunt mult mai rezistente la deconstruire decat cele pozitive.

Daca partenerul este agresiv si ne da o palma, cu siguranta aceasta va fi amintita cu mai mare acuratete, deoarece este un eveniment impregnat fizic si emotional, cauzator de frica. Momentele frumoase in care el ne-a daruit flori sunt socotite de creier drept detalii periferice si sunt mai slabe memorate.

Explicatia evolutionista pentru acest fapt este ca, in cazul in care experienta negativa se repeta, creierul are deja resurse de a face fata mai repede unui eventual pericol. Aceasta concentrare a memoriei catre evenimentele interpretate de catre creier ca fiind periculoase pentru viata si care induc teama (accident, bataie, jaf, frica, viol, umilinta, rusine) au sens din punct de vedere evolutionist, deoarece atentia este fixata pe detalii critice, care are putea sa ne creasca sansele de supravietuire, daca ar fi sa ne intalnim din nou cu situatia respectiva.

Date de contact:
Diana Nicolescu
Psiholog, psihoterapeut in Terapii Scurte Orientate pe Resurse si Solutii
Telefon: 0734-72.19.41
E-mail: diana@diananicolescu.ro, info@diananicolescu.ro
Web: diananicolescu.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Diana Nicolescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea