Familie & Relatii

#efect nocebo #efect placebo #vrajitoare #magie #autosugestie

Expertul Acasa.ro, psihologul Diana Nicolescu: De ce au succes vrajitoarele sau ce este efectul nocebo?

Multa lume a auzit despre efectul placebo al unor medicamente, insa putini oameni  cunosc si reversul medaliei: efectul nocebo. Pentru cei care nu stiu, efectul placebo, care inseamna in limba latina “voi face pe plac”, este o imbunatatire observabila a sanatatii sau starii de bine, dar care nu se atribuie unui tratament real. Cu alte cuvinte, atunci cand o persoana se simte mai bine “datorita” unui medicament - acesta putand fi si o simpla pilula de zahar - ea poate atribui starea de bine pilulei, doar datorita autosugestiei ca pilula functioneaza.


In mod contrar, efectul nocebo, in limba latina “voi face rau”, este reactia adversa experimentata de cineva care primeste un "nocebo". Dupa cum placebo este o substanta inerta (activa sau inactiva), care creeaza un raspuns benefic/sau un nonraspuns in cineva, efectul nocebo face exact contrariul.

Atat efectul placebo, cat si nocebo sunt efecte psihogenice si nu sunt un raspuns cauzat de vreo componenta activa. Reactiile rezulta mai degraba din asteptarile si perceptiile persoanei in legatura cu felul in care va fi afectata.  Desi amandoua efectele au surse psihice, efectele nocebo pot fi atat psihice, cat si fizice. Astfel, asteptarile pe care le avem in legatura cu o boala pot fi la fel de periculoase ca si boala in sine.

Efectul nocebo poate fi o explicatie pentru starile de rau, dureri de cap, stari de voma pe care oamenii le acuza in urma deochiului, a vrajilor sau a practicilor magiei negre. Toate aceste simptome pot fi cauzate de efectul nocebo.

 

Asa cum efectul placebo nu este cauzat de „placebo” in sine, ci mai degraba de convingerea, expectatiile sau eventualele conditionari anterioare fata de placebo, la fel si efectul nocebo depinde de semnificatia pe care persoana o da procedurii ce ii este administrata. Astfel, un deochi sau o magie poate avea efectele asteptate daca persoana ajunge cu adevarat sa creada ca acestea ii pot face rau, cu atat mai mult cu cat cel care performeaza astfel de actiuni are un oarecare prestigiu in contextul social dat – este vreo vrajitoare faimoasa, de pilda.

Si in cazul efectului nocebo, persoanele putin informate, cu o stima de sine scazuta si asertivitate redusa, sunt mai usor sugestibile. Pentru a avea succes, efectele placebo si nocebo presupun si un grad inalt de sugestibilitate al persoanelor. Astfel, pentru a fi afectat de un tip de comunicare cineva trebuie sa accepte ceea ce spun ceilalti in mod constient dar necritic; sa creada si sa accepte ceea ce li se spune; sa se conformeze asteptarilor sau viziunilor celorlalti si sa fie complianti comportamental.

Astfel vrajitoarele, vracii sau samanii isi pot “rani” victimele prin puterea sugestiei, folosind efectul de priming ca cineva sa inceapa sa creada ca e bolnav, ca mai apoi sa se produca si simptomele actuale ale bolii in sine. Efectul de priming consta in folosirea unor stimuli precum imagini sau recuzita pentru a-i induce cuiva o stare psihologica ce-i afecteaza actiunile.

Cu alte cuvinte, credintele daunatoare se transmit precum bolile contagioase, iar asteptarile negative se pot raspandi foarte repede, producand efectul nocebo social la un numar mare de indivizi.

 

Date de contact:
Diana Nicolescu
Psiholog, psihoterapeut in Terapii Scurte Orientate pe Resurse si Solutii
Telefon: 0734-72.19.41
E-mail: diana@diananicolescu.ro, info@diananicolescu.ro
Web: diananicolescu.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Diana Nicolescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea